Служебното правителство предлага удължаване на срока на диференцираната ставка по

...
Служебното правителство предлага удължаване на срока на диференцираната ставка по
Коментари Харесай

Кабинетът Янев предлага 9-процентното ДДС за някои стоки да се запази до края на пандемията

Служебното държавно управление предлага удължение на периода на диференцираната ставка по Данък добавена стойност до края на пандемията. Текстовете са записани в пакета с промени в данъчните закони за следващата година, които по традиция предшестват гласуването на бюджета. Обсъждането със обществените сътрудници е планувано за понеделник.

Според препоръчаните от служебния кабинет текстове Данък добавена стойност от 9% ще резервира необятният си обсег, въведен поради пандемията. Така вместо с 20 на 100 ще продължат да се таксуват с 9-процентова ставка по този индиректен налог храните, безалкохолните питиета, бирата и виното, сервирани в заведенията.

По-ниско ще продължи да бъде облагането във фитнесите, за кетъринга, за книгите и бебешките артикули. С препоръчаните текстове се уголемява обсегът на храните за кърмачета, които попадат в изключенията. Записаният текст е до края на изключителната конюнктура, което все още значи март следващата година.

Промените обаче са препоръчани от служебния кабинет, който има упоритостта до 17 декември да гласоподава и Бюджет 2022-ра и да го внесе в Народното събрание. Не е ясно по какъв начин постоянното държавно управление би се отнесло към тях, а от съдружните договаряния в бранш " Финанси “ е известно, че Асен Василев, за който се чака да се върне в Министерството на финансите като министър в идващия кабинет, желае промени в отчетността по Данък добавена стойност.

От " Българска социалистическа партия за България “ упорстват за по-ниска ставка за медикаменти и храни от първа нужда. Ако законопроектът бъде придвижен в Народното събрание, мечтаните промени могат да бъдат направени сред първо и второ четене.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР