Служебното правителство подготвя закриване на създадения само преди година Институт

...
Служебното правителство подготвя закриване на създадения само преди година Институт
Коментари Харесай

Служебният финансов министър Людмила Петкова закрива института за анализи на Асен Василев

Служебното държавно управление приготвя закриване на основания единствено преди година Институт за разбори и прогнози към МФ, написа " Сега ".

 

Институтът бе открит по гледище на някогашния финансов министър Асен Василев с аргумента, че потенциалът на финансовото министерство за разбори не е задоволително добър и за задачата би трябвало да се обособи настрана звено. Сегашното управление на МФ обаче смята, че това единствено усложнява процедурите и мястото на аналитичните експерти е в границите на съществуващите дирекции на МФ. Служебното държавно управление прави противоположен завой и за Централното координационно звено за еврофондовете, което се връща назад в Министерски съвет. При Василев звеното бе преместено от Министерски съвет към МФ.

 

И решението за основаване на института за разбори и прогнози, и това за преместване на Централното координационно звено към МФ бяха подложени на критика при лансирането им през предходната година. Покрай основаването на института за разбори и прогнози Василев се опита пътем за закрие основна дирекция в МФ - “Съдебна отбрана ”. Дирекцията дава отговор за интернационалните арбитражни каузи, за които Василев ненадейно реши, че МФ не е умело да води. В последна сметка закриването на дирекцията отпадна.

 

При основаването на института от МФ се аргументираха, че до момента анализите и прогнозите са се правели от незадоволително положителни анализатори с незадоволително положителни принадлежности. “Инструментариумът за количествен разбор на съответни проблеми във фискалната политика на страната е относително стеснен. Най-често употребяваният инструмент е Ексел – най-много за резюме на данни. Това ограничаване затруднява извличането на пълноценна информация, която съществува в данните, само че изисква по-мощен програмен продукт, по-задълбочени аналитични способи и по-опитни анализатори ”, се твърдеше тогава в претекстовете.

 

Така 22 щатни бройки от съществуващи дирекции в МФ бяха обособени като нов институт. Според настоящето управление на МФ обаче няма никаква нужда анализите и прогнозите да се приготвят от обособена административна конструкция, тъй като се употребяват преди всичко от дирекциите на МФ и това единствено усложнява работните процеси.

 

Затова институтът се закрива, а бройките се разпределят по съществуващи дирекции - 11 бройки отиват за нов отдел “Макроикономически разбори и прогнози ” към дирекция “Европейски въпроси и политики ”, 7 щатни бройки минават към дирекция “Бюджет ” и 4 бройки - към “Данъчна политика ”. Договорите на работещите ще бъдат преуредени по нов ред.

 

С новото разпореждане ще бъде анулирана и друга смяна - преместването на Централното координационно звено за еврофондовете от Министерски съвет към МФ. Според служебното държавно управление мястото на това звено е в Министерски съвет, тъй като то координира осъществяването на всички стратегии с европейско финансиране и работи с доста министерства. Звеното координира и контролните органи по еврофондовете, част от които са към МФ. С тези причини звеното минава назад към Министерски съвет с 53 щатни бройки.

 

Предходният кабинет Денков бе неведнъж подложен на критика за концентрирането на отговорности върху Асен Василев и забавянето на работата по стратегиите с европейско финансиране, в това число проекта за възобновяване и резистентност.

 

Инфо: Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР