Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането

...
Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането
Коментари Харесай

Правителството одобри 98 млн. лв. за изборите 2 в 1

Служебното държавно управление утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от България на 9 юни т.г., оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Одобрените средства са в размер на 98 179 400 лв..

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват подготовка и печатане на изборните списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали, пликове за гласоподаване, протоколи, удостоверения и др.; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на общинските и секционните изборни комисии; обезпечаване на гласуването в чужбина; обезпечаване на охранителните действия от Министерството на вътрешните работи с оглед запазване на публичния ред и сигурност; разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласуване; образование на членовете на секционните изборни комисии; обезпечаване на действия по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; образуване тук-там за гласоподаване в държавните учебни заведения и други

Правителството има подготвеност да обезпечи нужните средства при подписване от страна на Централната изборна комисия (ЦИК) на контракти за логистика и техническа поддръжка на профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, както и за други материали и съпътстващи действия за застраховане на машинното гласоподаване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, показват от Министерския съвет.

Необходимите средства за финансирането на утвърдените с план-сметката разноски ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за актуалната година.

С друго свое решение от днешното си първо съвещание държавното управление разпредели отговорностите на отрасловите министри.

Министерският съвет разпорежда на министъра на превоза и известията координацията по осъществяването на дейностите по отношение на организационно-техническата подготовка на изборите, в това число дейностите по координиране с ЦИК на изискванията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласоподаване.

Министърът на вътрешните работи следва да провежда осъществяването на дейностите от компетентността на Министерство на вътрешните работи по отношение на подготовката и произвеждането на изборите. 

Министърът на финансите следва да внесе в Министерския съвет план на цена, по която партиите, обединенията и инициативните комитети заплащат предизборните излъчвания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните районни центрове. 

Министърът на районното развиване и благоустройството ще координира активността по правенето и публикуването на изборните описи. Министърът на външните работи провежда подготовката и произвеждането на изборите отвън страната.

Министърът на правораздаването провежда дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за отнемане от независимост, както и издаването на наказателни постановления в изброените от Изборния кодекс случаи.

Министърът на електронното ръководство би трябвало да провежда активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането, в това число като подписва нужните за задачата контракти. 

Съгласно държавното решение отрасловите министри следва да осведомят министър-председателя за хода на подготовката на изборите до оповестяването на изборните резултати. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР