Служебното правителство не трябва да изпуска търговете през септември за

...
Служебното правителство не трябва да изпуска търговете през септември за
Коментари Харесай

Продължваме промяната: България е с ключова инфраструктура по пътя на газа към Централна Европа

Служебното държавно управление не би трябвало да изпуска търговете през септември за слотовете за полутечен газ, съобщи някогашният министър председател Кирил Петков. Той изрази учудването си, че страната ни не е била по-настоятелна в диалозите с Гърция. Според Асен Василев ние сме с основна инфраструктура по пътя на газа към Централна Европа.

Страната ни е в извънредно добра позиция да договаря за газови доставки, тъй като всичко което се разтоварва в слотовете в Гърция и Турция би трябвало да мине през България, с цел да стигне до Централна Европа, считат от " Продължаваме промяната ". Служебното държавно управление не би трябвало да изпуска търговете през септември за слотовете за газ, тъй като те ще са за цялата последваща година, съобщи Кирил Петков.

" Вие видяхте, че за две седмици ние успяхме да договорим слотове за първите два танкера. Говорих с енергийния министър на Гърция и той ми показа, че това, което е очаквал по-интензивни диалози с българското държавно управление не са се случили ", добави Кирил Петков.

Според Асен Василев, Европейската комисия ще продължи да ни поддържа в договарянията.

" Тя ни поддържаше в договарянията за
слотове, тя ни поддържаше в договарянията за газ и тази поддръжка, общоевропейска би трябвало да продължи, тъй като газа за България е 3% от нашето ползване, а знаете какво е потреблението на България за целия Европейски Съюз, т.е. 3 милиарда кубика ползване са доста дребна част, с цел да се реализиран положителни условия за газови доставки би трябвало да се договаря в по-широк формат ", изясни Асен Василев.

Кирил Петков заяви, че тактиката им включва изработването на механизъм на отплата при използването на газ, както се направи за електрическата енергия, само че той да бъде за всички типове консуматори. Според Асен Василев, нерегламентираният напън върху бизнеса значително е спрян.

Попитан да разяснява изявлението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че с нараствания със 160% импорт от Русия предходното държавно управление е било най-изгодното за Руската федерация, Кирил Петков отговори, че това е победа за България.

" Търговия, която минава през България - това са български компании, които печелят тука, тука си заплащат налозите, тука дават опция за спомагателни работни места. Всички приказват за рецесията, за инфлацията, само че ние за тези месеци бяхме с по-голям напредък от Германия, този вид неща не се приказват ", уточни Кирил Петков.

Бившият министър председател разгласи с кого може да се коалират след изборите.

" Трябва всички да се фокусираме, активизираме, с цел да имаме над 121 депутата, самостоятелни от задкулисието. Това значи, че ние, Демократична България, Българска социалистическа партия, няма да създадем безпринципни обединения, няма да създадем евроатлантически обединения с ГЕРБ, без значение дали от Щатите или откъдето желаят да ни се обаждат ", изясни Петков.

Той посочи, че не са получавали позвънявания от на никое място, тъй като са самостоятелни от подмолни играчи и непознато финансиране. Асен Василев разяснява, че въпросът за президентска или полупрезидентска република не е на дневен ред и няма да усъвършенства положението на българските жители. В Раднево представителите на " Продължаваме промяната " подсигуряваха, че мините няма да бъдат затворени до 2038 година.

Репортер: Росица Колева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР