Служебното правителство на Румен Радев ще отмени три решения на

...
Служебното правителство на Румен Радев ще отмени три решения на
Коментари Харесай

Три решения на кабинета Петков ще бъдат отменени от служебното правителство

Служебното държавно управление на Румен Радев ще анулира три решения на кабинета на Кирил Петков още на първото си постоянно съвещание.

Те са свързани с прехвърлянето на казармите в Ямбол на общината, приемането на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОСИР), така наречен " Клуб на богатите ", и промени в закон, свързани с европейски правилник и Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

Това излиза наяве от оповестения дневен ред на съвещанието на държавното управление. Към момента не са ясни претекстовете за анулация на тези решения, оповестява „ Медиапул ”.

Прехвърляне на казармите в Ямбол на общината

Решенето за прекачване на някогашните " Пехотински казарми " в Ямбол от страната на общината е взето на съвещание на кабинета " Петков " на 5 май. (отмяна на решение по т.16 от протокол 19 от съвещанието на Министерски съвет на 5 май 2022 г.).

Става въпрос за държавни поземлени парцели с обща повърхност от 342 дка, които се намират в Ямбол на ул. " Ген. Владимир Заимов ". Те са с отпаднала нужда за Българската войска и през 2021 година са били трансферирани за предписание на регионалния шеф на Ямбол.

Преди това с решение от съвещание на Общинския съвет от октомври 2020 година общината е дала единодушие да придобие безплатно правото на благосъстоятелност върху тези парцели.

Община Ямбол има желание върху тях да построи детски дневен център с безвъзмездни занимания за деца с прилежащи към него площадки, уреди и спортни стадиони.

Освен това локалната власт възнамерява да направи и дневен център за възрастни хора с безвъзмездни услуги, който ще бъде филиал към Дома за остарели хора " Св. Архангел Михаил ". В момента този дом е напълнен и има потребност от разширение.

Общинският план планува още върху парцелите да бъдат направени и клубове по ползи с просветителна цел, които ще са към Центъра за поддръжка за личностното развиване към Общински детски комплекс.

Ще бъдат построени още и общи зони за разходки на домашни любимци, езеро с водни лилии, атрактивни направления за колела, ролкови кънки, площадки за пейнтбол стадиони, за волейбол и бадминтон и така нататък

Инвестиционният план на община Ямбол е показан на държавното съвещание от тогавашния вицепремиер и министър на районното развиване Гроздан Караджов, излиза наяве от оповестената стенограма. Той показва, че ямболският кмет е едостоверил, че локалната власт може да извърши капиталовото си желание, като няма да желае средства за това от държавния бюджет.

Премиерът Кирил Петков е настоял тогава да има категорично изискване в контракта за прекачване сред страната и общината, че парцелите ще бъдат употребявани тъкмо с описаната цел, а няма да бъдат застроени с жилища да вземем за пример след време, което е признато.

Отмяна на постановлението за приемането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Не е ясно какво неправилно е видяло държавното управление на Гълъб Донев в утвърденото от кабинета " Петков " Постановление за организация и съгласуваност на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). То е признато на съвещанието на държавното управление на 13 юли тази година. Сега се желае неговата анулация (на решение по т.6 от протокол №29 от съвещание на Министерски съвет на 13 юли 2022 г.).

Постановлението е показано от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев. Той показва, че съвсем всички министерства са взели участие в изработването на " този извънредно значим за нас документ ". Напомня, че той е бил заложен като " основополагащ документ и в Коалиционното съглашение " на четворната коалиция.

Това разпореждане е обвързвано с началото на диалози за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Поканата към България да стартира публични договаряния за участие в така наречен клуб на богатите беше отправена на 25 януари от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри. На 10 юни държавното управление утвърди Пътната карта за процеса на присъединение на България.

С началото на диалозите за участие стартира и нова фаза във взаимоотношението на България и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която има своите характерни условия и условия. Скоростта на присъединителния развой значително ще зависи от уговорката и способността на българската администрация да дава бързо желаната от Организацията за икономическо сътрудничество и раз информация във всяка една фаза на диалозите и да подхваща своевременни дейности в сходство с направените рекомендации, включително за промени в законодателството при нужда, показва зам.-външният ни министър Васил Георгиев.

По думите му добре работещ координационен механизъм ще има основно значение за поддържането на положително движение на присъединителния развой, поради неговия водоравен и междусекторен темперамент.

Постановление на Министерски съвет стъпва върху основания през 2017 година непрекъснато настоящ междуведомствен координационен механизъм за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз под председателството на министъра на външните работи, споделя Васил Георгиев.

С постановлението се планува основаване на организация и съгласуваност за систематизиране на отговорностите, и метода на взаимоотношение сред институциите. Предвижда се още основаването на междуведомствени работни групи по всяка една от областите, които ще бъдат обект на изчерпателен механически обзор от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Постановлението дефинира функционалностите на междуведомствения координационен механизъм и методите на взаимоотношението му с Министерски съвет за осъществяване на единна национална политика на България по въпросите, свързани с процеса на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Предвидена е еластичност в процеса на взимане на решения, както и механизъм за разглеждане на въпроси, които са от компетентността на повече от едно министерство или ведомство, по което не е реализирано единодушие в границите на междуведомствения координационен механизъм, показва Васил Георгиев.

По думите му процесът на присъединение планува в къс период България да даде документа – първичен меморандум, в който като страна претендент да изложи своята изходна позиция по отношение на всички настоящи тематични правни принадлежности на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в областта на активността ѝ. Нашата цел е този документ да бъде направен и възложен във допустимо най-кратък период, за което би асъдействало и значително приемането на актуалното Постановление на Министерски съвет, споделя заме.-министърът на външните работи.

Дискусия по точката от дневния ред няма и тя е призната от държавното управление на Кирил Петков, излиза наяве от оповестената стенограма от съвещанието.

Отмяна на проектозакона за финансовите принадлежности

Другото решение на кабинета " Петков ", което ще бъде анулирано от служебния кабинет е обвързвано с одобряването на промени в Закона за пазарите и финансовите принадлежности. Това е станало на съвещанието на държавното управление на 28 юли (отмяна на решение по т.46 от протокол 31 от съвещанието на Министерски съвет от 28 юли 2022 г.)

Законопроектът е показан от заместник-министъра на финансите Андрей Цеков, излиза наяве от стенограмата на държавното съвещание. Той показва, че те се вършат по отношение на Регламент 2021/23 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2020 година по отношение на рамка за възобновяване и преструктуриране на централни контрагенти. Съгласно същия този Регламент България следва да предприеме ограничения за използването му в период до 12 август 2022 година, показва Цеков.

Регламентът урежда ролята на така наречен централни контрагенти, които са следпазарни инфраструктури, които играят роля в клиринга на деривати като застават сред купувача и продавача, които нормално са банки или други финансови институции, и работят като покупател за всеки продавач, надлежно, продавач за всеки покупател.

Така на двустранна основа посредством централните контрагенти се понижава рискът, когато купувачът не е в положение да заплати цената или когато продавачът откаже да достави скъпите бумаги, предмет на договорката.

Към момента действителността в България е такава, че няма открит лицензиран подобен централен контрагент, което е функционалност на развиването на пазара, разяснява Андрей Цеков.

В тази връзка главните целеви ограничения по използването на Регламента, които се оферират с измененията в Закона за пазарите на финансови принадлежности, е Комисията за финансов надзор да бъде избрана като способен орган за преструктуриране по смисъла на Регламента, както и способен орган със съдействие с другите органи, според член 6 от Регламента.

Наред с това се предлага министърът на финансите да бъде избран за способен орган по смисъла на член 3, § 8 от същия Регламент. Въвеждат се и отговорности за Комисията за финансов контрол да осведоми министъра на финансите при предприемане на дейности за преструктуриране на централни контрагенти, както и за използване на принадлежности за преструктуриране в плануваните в Регламента случаи.

Наред с това законопроектът разписва и реда за потребление на държавни принадлежности за финансово стабилизиране, което да се прави в сходство с националното законодателство под управлението на министъра на финансите и в тясно съдействие с органа за преструктуриране, а точно Комисията за финансов контрол.

Част от измененията са свързани и с въвеждането на административни наказания, както и такси, които следва да се заплащат за осъществените услуги. За да се обезпечи спазването на наредбите на Регламента са планувани ефикасни пропорционални и възпиращи насилствени административни ограничения, както и административни санкции, според условията на член 81 до 83 от Регламента във връзка с централните контрагенти и клиринговите членове на централните контрагенти.

Предвижда се също по този начин такса за издаване на лиценз за осъществяване на активност като централен контрагент, както за обзор и оценка на Плана за възобновяване и резистентност, както и такса за реализиране на общ финансов контрол.

За установяване на размера на препоръчаните със законопроекта такси е употребен метод в сходство с условията на Методиката за установяване на разходно-ориентиран размер на таксите, споделя Андрей Цеков.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов е направил оферти свързани с удостоверения и копия на хартиени документи. В последна сметка законопроектът е признат на вносител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР