Служебното правителство може да подкрепи бизнеса с 430 млн. лв.

...
Служебното правителство може да подкрепи бизнеса с 430 млн. лв.
Коментари Харесай

КТ Подкрепа и АИКБ: Бюджетът не е идеален, но е приемлив

Служебното държавно управление може да поддържа бизнеса с 430 млн. лева при ново затваряне. Това разгласи през вчерашния ден министърът на стопанската система Кирил Петков. В студиото на " Денят стартира " ограниченията и актуализацията на бюджета разясниха ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

Според тях плануваните пари са скъпи и без актуализацията на бюджета ще бъде по-зле, тъй като не сме се възстановили, и бизнесът, и служащите имат потребност от поддръжка.

" Няма подобен бюджет, в който да има всичко за всички, и то не може да има и не мисля, че България е феномен в този смисъл. Въпросът е да бъде открит положителния баланс сред обособените потребности. Ако тази актуализация не се случи, каквато и да наподобява тя на финала, ще бъде по-зле в сравнение с без нея ", разяснява Димитър Манолов.

" Парите са скъпи, тъй като са лимитирани и постоянно са незадоволителни. Но 430 млн. във всеки случай са повече от нула, защото в в този момент настоящия бюджет не са планувани такива пари за поддръжка, а мярката 60 на 40, която работи през тази година, последно ще бъде изплащана през юли, т.е. към този момент август месец няма планувани средства за мярката ", изясни Добрин Иванов.

По думите му във всеки случай стопанската система не се е възстановила след пандемията и икономическата рецесия, която последва по време на тази пандемия. Той се базира на данните на Национален статистически институт за бизнес-климата, който през август регистрира, че бизнесът ще има спад през идващите 6 месеца. Иванов напомни и данните на Агенцията по заетостта, която регистрира, че броят на новорегистрираните безработни през последните 8 седмици е по-голям от броя на постъпилите на работа.

Манолов разяснява и вчерашната среща с Българска социалистическа партия, на която множеството са споделили, че е нужен прагматичен метод.

" Когато си приказваш с политици, надали можеш да очакваш да има чак толкоз доста здрав разсъдък, само че актуализацията на бюджета цели да реши един проблем за 3-4 месеца. Това, в което се надпреварват политиците, е нещо, което те описват за 3-4 години напред, а ние сме в този момент в една задача, която би трябвало да решим за 3 месеца ", счита ръководителят на КТ " Подкрепа ".

Според изпълнителният шеф на АИКБ се намираме в доста комплицирана и рискова обстановка във връзка с актуализацията на бюджета, тъй като има предложение за актуализиране на бюджета, импортирано от служебно държавно управление, което няма ясно изразено парламентарно болшинство.

" Намираме се в предизборна обстановка и всяка една парламентарно показана партия ще бъде изкушена да влезе в полето на популизма и да предлага всевъзможни хрумвания за актуализацията на бюджета сред първо и второ четене, които ще бъдат в по-големия случай в посока повишение на пенсионните и обществените заплащания, което може да взриви бюджета за тази година, а може и да минира бюджетите за идващите години, защото тези заплащания са нееластични и когато един път са нараснали, по-късно доста мъчно могат да бъдат отнети от хората. Ако бъдат отнети, партиите ще търпят доста политически загуби ", разяснява Иванов.

Това, за което са призовали на вчерашната среща, е за разсъдък у политиците и за диалогичност, да си приказват и да мислят за бъдещето на страната.

" Това, което отбелязахме е, че препоръчаният от служебното държавно управление бюджет не е никога съвършен, съвършен, само че той е допустим, разпределя доходи, които са събрани повече и тези разноски за ориентирани към нуждаещите се групи - пенсионери, наранени от рецесията и подкрепяне на бизнеса и заетостта ", сподели още Иванов.

" Три месеца, тези пари ще ги има ли на четвъртия? Само че те партиите нямат време за това мислене, тъй като изборите им чукат на вратата и се плъзгат по линията на най-малкото противодействие - дай в този момент да обещаем, пък след това ще му мислим ", добави Димитър Манолов.

По думите на Добрин Иванов бизнесът не се е възстановил и се чака усилване на безработицата през есента, защото обичайно през есента сезонната претовареност понижава, заетите в селското стопанство и в туризма, и броят на безработните ще се усили. Мерки за поддръжка на заетостта ще бъдат нужни, тъй като по този начин ще се задържи квалифицираният личен състав, защото казусът с дефицита на работна ръка в последните години е очевиден.

Още от диалога вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР