Служебното правителство, което в сряда обяви, че започва пише държавния

...
Служебното правителство, което в сряда обяви, че започва пише държавния
Коментари Харесай

Служебното правителство залага максимум 10-12 млрд. лв. нов дълг догодина

Служебното държавно управление, което в сряда разгласи, че стартира написа държавния бюджет за 2022 година, счита да заложи в него 10-12 милиарда лева таван на новия дълг. Това съобщи служебният финансов министър Валери Белчев в рубриката „ Властта говори”.

Белчев залага недостиг за 2022 година в размер на 2.9% от Брутният вътрешен продукт, което е под максимума от 3% съгласно Маастрихтските критерии в договорите за Европейски Съюз. Това е по-малко от оповестените от четирите партии, договарящи за държавно управление, 4.5%.

Белчев разгласи и други разминавания сред неговия план и този на партиите на смяната. Служебният кабинет ще заложи в Бюджет 2022 нарастване на заплатите в бюджетната сфера с 5% вместо редуциране на разноските за личен състав с 10%, както бе оповестил преди месеци финансовият министър Асен Василев.

След, което Белчев сътвори в сряда, в четвъртък той разгласи, че тя въпреки всичко ще остане 370 лева, какъвто е признатият към този момент размер в обновения бюджет за 2021 година Според закона тази сума ще влезе в действие на 25 декември 2021 година Отделно обаче Белчев залага продължение на антикризисните добавки за интервала януари – юни 2022 година, които обаче ще бъдат понижени от 120 лева на 60 лева поради заложената актуализация на пенсиите от 25 декември, която ще повиши коефициента за стаж от 1.20 на 1.35.

Няма да има стремително харчене през декември, а страната ще спести целия заложен недостиг от 4.7 милиарда лева, като се чака Бюджет 2021 да приключи с остатък, разгласи Белчев. Той обаче не изясни по какъв начин е допустимо бюджетът да редуцира такава голяма сума и кои разноски няма да бъдат изпълнени, с цел да се осъществя спестяването. Във вторник Министерството на финансите разгласи, че бюджетът е на остатък от 570 млн. лева към края на ноември макар големия заложен недостиг за годината.

Към момента няма преизпълнение на приходите, само че даже да се стигне до такова, то не се разпределя автоматизирано за нови разноски. Така че, в случай че няма спомагателна глоба на Народното събрание, свиването на недостига ще бъде за сметка на неизпълнени разноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР