- Служебното правителство изпрати своята версия на Плана за развитие

...
Коментари Харесай

Новият План за възстановяване: вятър, газ и много здраве

- Служебното държавно управление изпрати своята версия на Плана за развиване и възобновяване в Брюксел. - Основните промени са в енергетиката и опазването на здравето. - Санирането и напояването са съществени губещи, бизнес фондовете и ВЕИ печелят.
Атанас Пеканов имаше много плевел месец и половина. Младият вицепремиер в служебното държавно управление (всъщност най-младият досега) не получи избухливи ресори като ББР, " Автомагистрали " или Национална агенция за приходите, само че до момента в който тези бомби избухваха една след друга, той имаше за задача да разглоби остарелия План за възобновяване и развиване и да сглоби нов. Вероятно всеки в страната към този момент знае какво е този проект, само че ето отново: 12.4 милиарда лева от Европейски Съюз, които имат за цел да ревитализират и обновят стопанската система на страната.

За по-лесно мислете за проекта като за лист за извършване на покупки - всички в фамилията желаят нещо да бъде купено, само че бюджетът и времето лимитират. Споровете какво и какъв брой да купим не престават към този момент няколко месеца, само че все в миналото би трябвало да се влезе в магазина и да се поръча. За Пеканов този миг пристигна тази седмица. На 2 юли неговият кабинет публично изпрати новия драфт на проекта в Брюксел, с което желае да получи утвърждението на Европейската комисия за измененията, направени в последните седмици.

Тъй като на никое място няма публично оповестена версия на новия документ, а клюки за него вървят всекидневно, " Капитал " се видя с младия вицепремиер, с цел да почисти детайлите към това какво си е поръчала България, какво се е трансформирало от разновидността на Томислав Дончев и какво е останало същото.
Енергетиката на раздора
Да стартираме оттова, че макар че служебното държавно управление ще подаде дефинитивна версия на проекта, тя най-вероятно няма да бъде утвърдена от Европейската комисия. Причината е елементарна: два самостоятелни източника на " Капитал " потвърдиха, че Брюксел желае да види най-малко планирана дата за дефинитивно затваряне на въглищната централа " Марица-изток 2 ". Всички въглищни страни в съюза, даже поляците, към този момент са подали такава дата, без значение дали имат желание да я спазят изрично или не.

Лично президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да се вземе такова решение.Пеканов удостоверява това. " Това решение би трябвало да се вземе от постоянно държавно управление. Ние като служебно нямаме по какъв начин да заложим тази дата ", подвига ръце той.
Капитал - брой 26
Пеканов показва, че екипът му е положил старания да откликне на желанията на Европейска комисия в областта на енергетиката: " Казаха, че не сме заложили задоволително други възможности, с които да заместим " Мариците " сега, в който те станат тотално нерентабилни и неефективни - което те към този момент частично са. Сега предоставяме такива и това е, което можем да създадем. "

Тъй като не могат да вземат главното решение, другите възможности в новия проект също са спорни. Въпреки най-различните хрумвания какво да се случи в Маришкия басейн - от ВЕИ централи и заводи за акумулатори до промишлен парк - главната мярка (при това по отношение на предходния вид на плана) са 500 млн. лева за паро-газова централа с минимална мощ 1 гВт (според Министерството на енергетиката мощността ще бъде 1.5 гВт, което ясно демонстрира, че разногласията продължават). Тези пари би трябвало да бъдат комбинирани с пари от Фонда за обективен преход и частно съфинансиране.

Не е решено обаче дали мярката ще бъде отворена за всички в Маришкия басейн - което включва двете американски централи и " Брикел " на Христо Ковачки, или единствено за държавната централа. Изобщо не е ясно също по този начин по какъв начин това решение ще бъде пазарно рентабилно (газът е доста по-скъп от въглищата даже с по-малкото CO2 излъчвания, които отделя) или свястно в дълготраен проект. " Имахме 6 срещи с комисията - те са ОК да има такава централа в басейна и да употребяваме газа като преходно гориво. Забележката им е, че 2029-2030 година ще би трябвало да се мине на водород ", показва самият вицепремиер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР