Служебното правителство е предприело вече краткосрочни мерки за излизане от

...
Служебното правителство е предприело вече краткосрочни мерки за излизане от
Коментари Харесай

Енергийният министър обвини липсата на дългосрочни договори за високата цена на тока

Служебното държавно управление е подхванало към този момент краткосрочни ограничения за излизане от рецесията, обвързвана с високите цени на електрическата енергия за бизнеса и промишлеността. По общо мнение на държавното управление и на бизнеса, дълготрайните контракти липсват и това е една от аргументите да се стигне до актуалната ценова рецесия. Това сподели служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на кръгла маса, проведена от президента Румен Радев , на тематика " Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ.

" Тази мярка към този момент е подхваната и ние ще я усъвършенстваме и идващия път пуловете ще бъдат на по-малки мощности разграничени - до 5 мегавата, тъй че повече компании да могат да вземат участие ", сподели още той.
 Стефан Янев: В сряда Министерски съвет ще одобри решението с ограниченията против високите цени на енергоносителите Стефан Янев: В сряда Министерски съвет ще одобри решението с ограниченията против високите цени на енергоносителите
Регулаторните ограничения на Европейска комисия касаят битовите консуматори, а за България главният проблем е цената на тока за бизнеса. Това сподели министър председателят...

Следващата мярка, която е била подхваната взаимно с Комисията за енергийно и водно контролиране, е смяна на методиката на цената на снабдител от последна инстанция. Според енергийния министър тази мярка ще остави действителни пари във компаниите, които не са си намерили снабдител на електрическа сила. Справките са посочили, че тези компании са над 256 000.

От 1 ноември тази методика ще влезе в действие. Спорът е дали тези 30 лв. понижение на мегаватчас са задоволителни, само че в цялост с всички останали ограничения, най-после резултатът ще бъде позитивен.

Предприети са и дейности по смяна на разпоредбите за работа на енергийната борса. Живков посочи, че е било взето решение да се отстрани финансовата застраховка като обезпечителна мярка за присъединяване на борсата. Също по този начин е почнало разглеждане и на лицензионния режим на лицензиране на търговците. Целта да се избегнат всевъзможни подозрения, че на борсата има търговци, които не са задоволително способени да правят тази работа или да се образува мнение, че там се прави далавера.

Ако се върви към краткосрочни ограничения за подкрепяне на бизнеса, те би трябвало да бъдат по-скоро финансови, в сравнение с смяна в някои нормативни документи, смята министър Живков. Според него всяка смяна в нормативните документи изисква задоволително дълго време, тъй че да не може да се реагира бързо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР