Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви в парламента, че

...
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви в парламента, че
Коментари Харесай

Здравното министерство със сигнал в прокуратурата срещу Борисов и бившите му здравни министри

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров разгласи в Народното събрание, че се чака Министерство на здравеопазването да издаде заповед за промяна на управлението на Държавна капиталова компания, която дава отговор за строителството на Национална детска болница на мястото на скелето в Александровска болница.

От думите му по време на чуването му в пленарна зала стана ясно, че има " скица и са основани две идентични сдружения ", като задачата е била да се преведат предплатено 9 млн. лева на фирмата-изпълнител " Главболгарстрой "

Най-сериозното нарушаване е точно това, че основаната от предходния кабинет държавна здравна капиталова компания е превела предплатено 9 млн. лв. на консорциума от компании от групата на " Главболгарстрой " (ГБС), без да има законово съображение за това. Авансът е за строителни действия, а това се е случило, без да има издадена виза за планиране.

 Кога ще има детска болница - съответни оферти и прочувствени изявления в Народното събрание Кога ще има детска болница - съответни оферти и прочувствени изявления в Народното събрание
Това е една грозна картина на поредност престъпления, довели до загубата на 9 милиона лв., отишли неизвестно при кого и за какво. Така зд...

33 млн. лева сега се разполагат там, 22 млн. лева са налични, другите 9 са преведени предплатено на изпълнителите на сдружението " Главболгарстрой ", до края на август би трябвало да се внесат още 60 млн. лева Тези средства би трябвало да бъдат употребявани за потребностите на нова детска болница, само че по кой метод това ще се случи, това ще взема решение идващият министър, сподели Кацаров.

Кацаров е безапелационен, че " партия ГЕРБ е направила скица за неосъществим градеж ", а в края на мандата си той е събрал всички документи и подхванал дейности за заличаване на " нищожния контракт ".

Той посочи още, че не може да се извърши планът за детска болница в границите на тази социална поръчка. Проектът може да се случи на същото място, само че след разрушение на скелето и следващо създаване.

Държавна капиталова компания бе решено да дава отговор за построяването и стартирането в употреба на Националната многопрофилна детска болница с решение на Министерски съвет. Дружеството е вписано в Търговския указател, като капиталът му бе решено да бъде общо 100 млн. лева - сумата, която беше планувана за строителството на болничното заведение.

Компанията се ръководи от тричленен ръб, в който вземат участие прочут доктор, строителен инженер и правист. Те могат да правят независимо покупко-продажби на стойност до 500 хиляди лева
 Кацаров предлага Правителствена болница да стане детска Кацаров предлага Правителствена болница да стане детска
Призив към депутатите да се откажат от Правителствена болница (болница „ Лозенец ” в София) насочи здравният министър Стойчо...

В дебата за чуване на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров по отношение на създаване на Национална детска болница той изясни пред депутатите още веднъж процедурите, по които е минал през годините планът. Той е безапелационен, че само, в случай че се унищожи и се стартира строителство на нова постройка, може да има на мястото в Александровска болница детска болница и това е " било известно на премиера Бойко Борисов и на здравните министри ". Кога е била възлагана публичната поръчка, за какво това не е било взето поради, ние не знаем, изясни Кацаров. Ще има отчет по обследването от страна на Министерство на здравеопазването, само че липсва отговор на въпроса и за статута на въпросното скеле. Ако подобен статут има като умозаключение, нямаше да я има въобще социална поръчка, разясни министърът.

Децата не престават да се лекуват при неприятни условия, в стаи по 6 кв.м., без климатик, мивка, която пръска на чаршафа на детето, майката спи на прилежащото легло, в случай че е свободно, в случай че не - седи в коридора на табуретка, в този момент са там на 40 градуса , разяснява Кацаров. По думите му, това е най-голямото закононарушение, което е осъществено. В тази връзка той предложи да се направи всичко належащо да се върнат парите и да се употребява постройката на държавна болница за детска болница.

Ние ще ги върнем парите, не можем да върнем времето и да махнем злините, съгласно мен не можем да чакаме още 6 година да оставим децата в тези условия. Възможно е държавна болница, от която нямат потребност депутатите и държавното управление, краткотрайно да се даде на болните деца, сподели Кацаров. Той не е обследвал други лечебни заведения, с тази задача би трябвало да се натовари постоянен министър, който е с дълготрайна визия. Не съм отговорен, че съм още министър, към този момент трябваше да не съм. Елементарна е инспекцията за две години, явно е, че задачата не е била да не се построи национална детска болница с този план, разясни министърът.

Припомняме, че още през август 2019 година архитекти и инженери алармираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я апелираха. От Камарата на архитектите настояха публичната поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те оповестиха, че постройката е невъзможна, противозаконна и рискова, за което пък Камарата на строителите у нас укориха архитектите в " браншов канибализъм ".

Лекари, родители, архитекти започнаха митинг с претекст, че тази постройка е рискова, остаряла и не покрива потребностите на лечебно заведение за децата. Те се проведоха и в самодейност с подписи за смяна напълно на плана.

Още от КРИМИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР