Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира

...
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира
Коментари Харесай

Пеканов: Ако новият парламент не приеме законите по ПВУ, няма да има повече плащания

Служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов разяснява пред Българска национална телевизия, че се надява партиите в новия парламент за проявят разсъдък и да одобряват законите, обвързани с заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност.

" На добър час на новия парламент и нека успее да се концентрира върху значимите задания. Според мено това са промените пред България. Голяма част от тях са написани в законопроекти на служебното държавно управление, които са съгласувани с Европейски Съюз и са импортирани в парламетта. Това са значими закони, които от години трябваше да бъдат признати и аз се надявам националното заседание да ги одобри. Без тези 12 закона, няма да има повече пари. Следващият транш е за 724 млн. евро и ние не може да го желаяме без да сме си свършили работата - това е новия механизъм. Парите идват против резултати, против промени, с които показваш, че има воля страната ти да продължи да се развива ", разяснява той.

Пеканов остава оптимист по отношение на опцията за сформиране на държавно управление.

" Има неща, към които можем и би трябвало да се обединим. Това са промени, които ще би трябвало да бъдат признати рано или късно, и аз се надявам с разсъдък и самообладание от страна на партиите, те да бъдат признати ", сподели още той.

Относно опитите за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност Пеканов съобщи, че енергийният министър Росен Христов е бил в Брюксел, с цел да изясни за какво предходната година България не е понижила нездравословните излъчвания. Изтъкна, обаче, че остава упованието от страна на Европейска комисия до 2026 да има понижаване на излъчванията. По какъв метод това ще се случи е въпрос на еластичност от страна на България и Европейска комисия, тъй че би трябвало да се намерим метод, счита Пеканов. Следващите диалози са през април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР