Служебният премиер обсъди със дружението на общините идеята на кметовета

...
Служебният премиер обсъди със дружението на общините идеята на кметовета
Коментари Харесай

Общините поискаха 5 млн. лв. от кабинета за здравни мерки по изборите

Служебният министър председател разиска със дружението на общините концепцията на кметовета на дребни обитаеми места - част от локалните налози и такси да остават в бюджета им. До решение, обаче, не се стигна.

Акцентът в диалога сред премиера Стефан Янев и общините по-рано през днешния ден е бил финансовата децентрализация. Да бъдат ли закривани общинските препоръки, които да бъдат заместени от съвет на кметовете на обитаеми места - не е ясно дали е обсъждано.

Общините са твърдо срещу промени в режима на финансиране на кметствата към този момент, защото, съгласно тях, и в този момент 30% от общинските доходи се разпределят за дребните обитаеми места.

Извън диалозите за смяна в структурата на властта по места общините желаеха три неща от кабинета: повече пари за ВиК в Плана за възобновяване, който кабинет би трябвало да показа пред Европейска комисия до края на мандата си и повече пари за финансови разноски през 2022-а.

Премиерът Стефан Янев влезе в ролята на медиатор сред кметовете на дребните обитаеми места и Сдружението на общините и им показа концепциите на дребните кметства за повече финансова самостоятелност и смяна в локалната власт.

" Всички сме, допускам, фокусирани върху това, че нашата активност би трябвало да бъде точно в полза на жителите, както съответните общини, по този начин и от позиция на централната власт ", сподели служебният министър-председател Стефан Янев.

Общините, обаче, са срещу част от постъпленията от налози и такси да се вливат непосредствено в кметските бюджети.

" Миналата година с тяхно предложение на тези 50 кметове, които са на тяхното съдружие, фактически бяха направени законови промени в Закона за обществените финанси, където до 30% общинските препоръки вземат решение за средствата, които влизат в общината, да бъдат преразпределени в обитаемоте места ", сподели ръководителят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Тепърва ще се разисква концепцията 2% от приходите от подоходния налог, или към 860 млн. лева годишно, да остават в общинските бюджети.

Закриване на общинските препоръки и заместването им със препоръки с присъединяване на кметовете на кметства, не стана ясно дали е обсъждано, само че министър председателят даде поръчка кабинетът да предложи на новия Парламент промени в закона.

" Защото ние, като държавно управление, въпреки и служебно държавно управление, сме сложили задача вътрешно за съответните ресори да търсим нужда от законодателни промени ", сподели служебният министър-председател Стефан Янев.

Общините желаят и опазване на Програмата за саниране, само че без финансово присъединяване на етажните собствености.

" Категорично декларирам и мнението на жителите, че самофинансирането, което беше несъмнено за 20%, не са съгласни ", сподели ръководителят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Общините желаеха и повече пари за ВиК в Плана за възстановянане, който да бъде импортиран незабавно пред Европейска комисия, а Водният холдинг да направи поправки по мрежата през лятото, тъй като доста обитаеми места са на воден режим. Поискаха и 5 млн. лева от кабинета за медицинските ограничения по изборите.

" Тоест хората, които обслужват всички секции, дезинфекцията в самите пространства, всичко това е дофинансирано от общините ", сподели кметът на Димитровград Иво Димов.

Кметовете са получили и писма от регионалните шефове да ревизират всички адреси с над 40 регистрации. Не можели да го създадат, тъй като нямат физическа опция, обясниха те.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР