Служебният правосъден министър отчете успехи с новия затвор, закона за

...
Служебният правосъден министър отчете успехи с новия затвор, закона за
Коментари Харесай

Крум Зарков: Изпълнихме на 100% нашите приоритети

Служебният правосъден министър регистрира триумфи с новия затвор, закона за основния прокурор, Съвета по криминология
Правосъдният длъжностен министър Крум Зарков регистрира през днешния ден 100% осъществяване на четири от петте целта, които си бе сложил наесен със своя екип. Петият е за влизането в Шенген, където има непълен прогрес, по думите му.

„ Не допуснахме политическите разтърсвания да се отразяват на правораздаването. Трябваше да изработим всички законопроекти в частта „ Правосъдие “ по Плана за възобновяване и резистентност, които са изискване за второто заплащане по проекта, както и законопроекта за търсене на отговорност на основния прокурор, който е измежду изискванията за третото заплащане. Всички закони бяха импортирани в Народното събрание и към този момент са обект на вниманието на депутатите.

Това сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков, който дружно с екипа си показа доклад за работата на Министерството на правораздаването по времето на служебния кабинет „ Донев “, съобщи БГНЕС.

Министър Зарков акцентира, че има триумф и в обезпечаването на независима зала на европейските делегирани прокурори (ЕДП), с цел да могат да работят без значение.

„ Те би трябвало да работят без значение, в това число от вътрешните структури. В България това значи - без значение от българската прокуратура. Освен законово съображение, би трябвало да имат и материални условия. Оттук нататък процедурата е в ръцете на самия Висш правосъден съвет “, сподели министърът.

„ Заедно с регионалния шеф и районния министър намерихме подобаваща зала “, добави той.

Третият, изпълнен на 100%, приоритет, по думите на правосъдния министър, е направената решителна стъпка за създаване на нов затвор в България, нещо, което не се е случвало в страната ни от близо половин век.

„ Бе направена първа копка, мястото ще е край с. Самораново “, означи Зарков.

„ Този план имаше огромни компликации, наложи се да го реконструираме и той се задейства “, уточни правосъдният министър.

Възстановяване на активността на Съвета за криминологични проучвания, също е цел, осъществена на 100%. „ Този съвет към този момент има две съвещания, работи и то добре “, добави той.

Зарков означи и дейното включване на Министерството на правораздаването в общата цел на държавното управление – Шенген.

Той уточни, че тя е ненапълно осъществена.

„ Министерството на правораздаването се включи интензивно в общата цел на държавното управление – да издигнем на най-високо равнище в дневния ред на Европейски Съюз въпроса за приемането на България в Шенген. Макар че не се взе решението, което чакахме, България съумя да напомни на европейските ни сътрудници, да удостовери правата си, да получи поддръжката на 25 от 27 страни “, сподели Зарков.

Случилото се в последните месеци той назова „ същински дипломатически десант “ и уточни, че президентът Радев е получил заричане на срещата в Тирана за влизане на България в Шенген през 2023 година.

Заместник-министър Емил Дечев уточни като извънредно значим закона, имащ за цел да проверява основния прокурор и неговия заместител, в случай че има данни, че са направили злоупотреби. „ Вчера беше признат на първо четене законът за възстановяване ефикасното следствие по наказателни досъдебни производства и също по този начин приемане на механизъм за следствие на основния прокурор от самостоятелен магистрат “, заяви той, като посочи, че следва второ четене както в правна комисия, по този начин и в пленарна зала. „ Аз съм реалист, знам, че нещата не могат да се случат елементарно, вероятен е и нов парламент “, съобщи Дечев, който е измежду главните създатели на закона.

„ За 8 месеца ние се опитахме да осъществим неизпълнени от 15 години решения на съда в Страсбург “, сподели отрасловият зам.-министър, визирайки осъжданията на България поради неналичието на отговорност на основния прокурор.

Заместник-министърът изрази противоречие, че законът е написан небрежно, в случай, че работата е траела 8 месеца, имало е разнообразни специалисти и представители на Неправителствени организации с акцент по проблематиката в правосъдната система, законопроектът е обсъждан в това число и във Венецианската комисия, след което е авансово модифициран въз основа на рекомендациите.

„ Категорично, смятам че няма разпореждания, които са противоконституционни “, сподели още Дечев и напомни, че „ в новата ни история имаме двама заместител основни прокурори, които бяха съдии и след привършване на работата си на основни прокурори още веднъж се върнаха на работа като съдии “.

Заместник-министър Мария Павлова пък изясни, че през последните месеци се е засилил разговорът със синдикатите, основани са голям брой работни групи, като една от тях е обвързвана с разискването на експанзията в местата за отнемане на независимост от изтърпяващите наказване към чиновниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР