Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не е подписал разрешение

...
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не е подписал разрешение
Коментари Харесай

Кацаров завеща на Сербезова решението за нова болница в Казичене

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров не е подписал позволение за новата болница от веригата " Сърце и Мозък " в Казичене и е оставил решението на наследилата го на поста Асена Сербезова. Това стана ясно по време на петъчния парламентарен надзор. Сербезова заяви, че към сегашния миг няма издадена заповед за нови действия на МБАЛ " Сърце и Мозък " в Казичене.

Сербезова сподели, че ще изиска спомагателна информация по проблема от Изпълнителната организация " Медицински контрол " и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с цел да вземе най-правилното решение. Двете институции към този момент изпратиха в Министерство на здравеопазването позитивни мнения за новата болница. НЗОК още през лятото излезе с отговор, че ще може да финансира новото лечебно заведение с бюджета за 2024. По този мотив, че оглежда финално всички документи преди да подпише. Той разяснява, че в случай че всичко е изрядно, той няма учредения да откаже позволение на новата болница. В последна сметка, обаче, е оставил решението на Сербезова, която в този момент от своя страна също желае да се запознае обширно със случая.

Намерението за разкриването на следващата огромна частна болница в София разбуни духовете, защото в столицата има остатък от болнични структури и дефицит на фрагменти, които да обезпечат сложно и качествено здравно обслужване за пациентите. Това води до накъсване на медицинските услуги и пациентите се постанова да обикалят по разнообразни лечебни заведения в другите стадии от лекуването им.

е на веригата " Сърце и Мозък ", част от групата на производителя на медикаменти " Чайкафарма " и дистрибутора " Търговска лига " – благосъстоятелност на предприемача Тихомир Каменов. Предвижда се новата болница да е многопрофилна – с над 500 кревати и 19 клиники, измежду които по кардиохиургия, неврохирургия, здравна онгология, акушерство и гиннекология, ортопедия, ядрена медицина и други действия.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров даже бе упрекван от ГЕРБ в лобизъм в интерес на частния вложител задето бърза да придвижи плана. През лятото по тематиката се намеси и президентът Румен Радев, който разпореди на Кацаров да се занимава с Covid-кризата, вместо да мисли за отварянето на нови лечебни заведения.

В петък някогашният здравен министър и народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов продължи с офанзива по плана за нова болница в Казичене. Той още веднъж разяснява, че зад него прозират " тежки лобистки ползи ".

Ангелов изясни, че в София няма свободен потенциал за нови болнични кревати. По думите му в последните месеци до момента в който Кацаров е бил министър са били изпратени наказателни отряди в три от огромните държавни лечебни заведения " Пирогов ", " Лозенец " и " Александровска ", чиито шефове са притискани да освободят нужния потенциал от болнични кревати, с цел да се разчисти пътя на новата болница в Казичене. По думите му задачата е била съвсем изпълнена и се е освободил потенциал по здравна карта.

Националната здравна карта разпознава потребностите от болнични кревати и медицински експерти по места, като въз основа на нея може да се позволи или откаже разкриването на нови лечебни заведения или нови медицински действия във към този момент съществуващите лечебни заведения според от това дали има потребност от тях или не. Законът обаче оставя малки врати за разрешаването на нови лечебни заведения, заради което разкриването на нови болнични структури продължава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР