Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев поиска прокуратурата да

...
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев поиска прокуратурата да
Коментари Харесай

Демерджиев напомни на прокуратурата за връзката между Велико Желев и милионите за АМ Хемус

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изиска прокуратурата да обърне категорично внимание на връзката сред задържания и следствието за големите предплатени заплащания за непостроените лотове на Автомагистрала " Хемус ".

По времето на ГЕРБ " Хидрострой " на Желев е получила съвсем 41 млн. лева без Данък добавена стойност (48 млн. лева с ДДС) за осъществяването на сектор 8 от автомагистралата, чието трасе даже още не е утвърдено и съгласно формалните проекти би трябвало да влезе в употреба чак през 2028 година

Демерджиев се учуди, че тази обществена информация е " спестена " от прокуратурата при ареста на Желев.

" Не е неприятно тя да търси връзка сред двете производства. В края на декември предходната година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е значимо да се види дали има връзка със обстановката, която в този момент се огласи и формираното произвеждане за насила и предплатеното заплащане от малко над 48 млн. лв. във връзка с един от лотовете на " Хемус ", споделя Демерджиев пред публицисти в Русе.

Отделно от това - свързваната с Велико Желев компания " Битумина " е получила предплатено заплащане за над 82 млн. лева (с Данък добавена стойност, или 69 млн. лева без ДДС) за осъществяването на същия сектор.

Консорциум с водещото присъединяване на " Хидрострой " е реализатор и на противоречивия план за Северната скоростна дъга, при която Министерство на регионалното развитие откри, че липсва към 1/3 от дебелината на асфалта.

Министърът на районното развиване Иван Шишков разяснява, че този случай ще бъде предаден на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши за следствие, защото става дума за злоупотреби с европейско финансиране.

Обвинението против Желев официално е за изнудване, съчетано с пердах над негов някогашен чиновник - а не за некачествено осъществяване на пътно строителство, най-малко по данните, които Софийската градска прокуратура оповести.

Велико Желев е задържан за 72 часа.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР