Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен

...
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен
Коментари Харесай

Янаки Стоилов свиква ВСС за прекратяване на правомощията на Гешев

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов внася във Висшия правосъден съвет искане за разкриване на процедура за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор Иван Гешев, съобщи самият той пред публицисти.

Искането е по отношение на отчет на служебния министър на вътрешните работи в размер на 100 страници за позволени нарушавания от страна на основния прокурор.

Информацията, предоставена от Бойко Рашков, надвишава 100 страници, изясни правосъдният министър и добави, че става дума за оповестяване на данни от досъдебни производства, липса на обединен критерии за следствие на лица, заемащи висши държавни длъжности, данни, навеждащи към нарушавания на кодекса за държание на магистратите, и други.

Той изясни и че, в сигнала имало данни за дейности и бездействия на основния прокурор, които " съставляват тежко нарушаване на служебните отговорности " и дейности, " накърняващи престижа на правосъдната власт "

Стоилов получил отчета преди два дни, на 14 юли и откакто се срещнал с него е решил, че има учредения да сезира Висш съдебен съвет. Седмица по-рано, на 6 юли, той направи коментар във връзка думи на Бойко Рашков, че ще предложи му да сезира Инспектората на Висш съдебен съвет и Висш съдебен съвет във връзка с прокурори, които са позволили нарушаване на закона и са уронили престижа на правосъдната власт. " Ще проучвам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков и ще преценява неговата допустимост и доколкото е опция - неговата основателност. Съгласно Конституцията има опция с такива въпроси да се занимава Висш съдебен съвет, а министърът на правораздаването е един от тези, които могат да сезират ", съобщи тогава Стоилов.

Служебният правосъден министър уточни още, че е обобщил претекстовете за своето предложение в няколко групи аргументи, като ще ги показа на самото съвещание на Висш съдебен съвет, което привиква на 22 юли. Информацията, предоставена от Бойко Рашков, надвишава 100 страници, изясни правосъдният министър и сподели, че става дума за оповестяване на данни от досъдебни производства, липса на обединен критерии за следствие на лица, заемащи висши държавни длъжности, данни, навеждащи към нарушавания на кодекса за държание на магистратите, и други.

Малко по-рано през днешния ден, на въпрос дали концепциите на Има Такъв Народ за правосъдна промяна включват и отстраняването на настоящия прокурор Иван Гешев, Тошко Йорданов отговори изрично: " Който ви споделя, че Гешев може да бъде отхвърлен в този момент, ви лъже! Това е дълга процедура и минава през доста други промени. В момента е невероятно, тъй като законът е подобен. " Позицията на Има Такъв Народ постоянно е била, че основният прокурор би трябвало да се избира директно от народа, подсети той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР