Служебният министър на отбраната Георги Панайотов ще бъде новият посланик

...
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов ще бъде новият посланик
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага министъра на отбраната за посланик в САЩ

Служебният министър на защитата Георги Панайотов ще бъде новият дипломат на България в Съединени американски щати. Това гласи решение на служебния кабинет от 10 декември 2021 година, оповестено в Информационната система на Министерския съвет за правна информация.

В документа се предлага на президента Румен Радев да назначи Панайотов за „ ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Съединените американски щати “, като за задачата от поста да бъде освободен досегашният дипломат на страната ни Тихомир Стойчев.

„ Разширяването и задълбочаването на двустранните връзки със Съединени американски щати във всички области на съвместен интерес през годините се е утвърдило като един от водещите и устойчиви външнополитически цели на Република България. С учредяването на двустранния Стратегически разговор на високо ниво - постоянен формат за съвещания и съдействие по световни, районни и двустранни въпроси от споделения ни дневен ред, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 година в София - съдействието сред нашите две другарски и съюзни страни беше издигнато на качествено ново и исторически високо ниво “, написа в претекстовете на служебния кабинет, който не е оповестил решението си на съвещание, защото документът е от петък - 10 декември.

Отбелязва се още, че постоянният четиригодишен мандат на дипломат Тихомир Стойчев е изминал през юни 2020 година, по тази причина е належащо да бъде определен негов правоприемник - Георги Панайотов, който е посланик с над 20-годишен професионален опит в Министерство на външните работи, дипломатически представителства на България в Европа, Азия и Съединени американски щати, както и е минал през всички длъжности от аташе до министър.

Панайотов е магистър по политология от Московския държавен институт по интернационалните връзки и владее 4 езика - британски, немски, съветски и албански.

„ Сферите на професионална изява и насъбран опит на Георги Панайотов включват многостранна дипломация, политика за сигурност, двустранна и районна дипломация, консулска активност, ръководство на човешки, финансови и административни запаси “, се показва още в решението на служебния Министерски съвет.

По време на мандата му като министър на защитата сред май и декември 2021 година се случиха два тежки случая с присъединяване на военнослужещи. През юни почина водачът Валентин Терзиев, а през юли беше открит мъртъв старши лейтенант Тодор Манчев от полигона „ Ново село “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР