Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев коментира пред

...
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев коментира пред
Коментари Харесай

Министърът на иновациите: Разговорите по Плана ще са трудни и с неясен край

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев разяснява пред БНР, че договарянията за предоговаряне на изискванията по Плана за възобновяване и резистентност с Европейската комисия (ЕК) ще са сложни и с неразбираем край. Той е безапелационен, че служебното държавно управление ще направи всичко допустимо да отбрани националните ползи. 

Стратегията на нашата страна по отношение на зеления преход е ясна. В дълготраен проект това е позицията - вървим като всяка цивилизована страна в тази посока. Не е въпросът „ дали “, въпросът е „ по кое време “. И това е един извънредно значим въпрос, който предстои на разбори в Министерството на енергетиката. Виждаме какво се случва сега – преначертава се енергийната карта на Европа. Виждаме какво се случва в развитите стопански системи като Германия – всички краткотрайно вършат това деяние да задействат така наречен мръсни горива. Защо го вършат? Не тъй като германците са по-малко настроени към зеления преход, а тъй като сега фокусът е върху битовите консуматори и фамилиите, изясни Пулев. 

Според него от тази позиция проектът в автентично написаната му версия не е най-благоприятен, само че въпреки всичко динамично обстановката предстои на промени. 

Влизаме в една много сложна обстановка. Смятам, че първичната настройка на Европейска комисия е по-скоро отрицателна. В последна сметка мина къс интервал от утвърждението на този проект, което също ще ни затрудни в договарянията. Така че те ще бъдат доста деликатни от позиция и на това да не слагат някакъв тип казус. Ние сме част от една огромна общественост - в случай че се направи някакъв тип поклон за България, ще последват искове от други страни, сподели още министърът. 

На въпрос дали той ще остане министър в идващия длъжностен кабинет, Пулев отговори, че все още не са водени такива диалози, само че в случай че към него бъде отправено такова предложение, той би приел. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР