Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев и президентът

...
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев и президентът
Коментари Харесай

МИР ще си сътрудничи с водещия изследователски център IMEC в областта на научните технологии и иновации

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев и президентът и основен изпълнителен шеф на водещия международен център за научни проучвания и нововъведения IMEC Люк ван ден Хове подписаха документ за съдействие, оповестиха от отрасловото ведомство. 

С него се слага началото на съдействие сред двете страни в научните проучвания и нововъведенията в областта на микроелектрониката , и по-специално по повод проектирането, технологиите и приложението на интегралните схеми (чиповете).

Интегралните схеми се ползват и ще се ползват във все по-широк кръг промишлености – осведомителни технологии, връзки, автомобилостроене, машиностроене, аерокосмическа промишленост, земеделие, медицина, битова електроника и по този метод се трансформират в градивния блок на „ интелигентната “ (smart) функционалност в цифровата промяна .

Двете страни се ангажират с поддръжка за дълготрайно и стабилно съдействие и взаимни действия на европейско равнище по отношение на използването на бъдещия Регламент за интегралните схеми.

България разполага с огромен експертен опит в области като микропроцесори за автомобилостроенето, датчици, интернет на нещата, биологични науки и науки за живота, както и е със мощни академични обичаи в региона на инженерните и естествените науки. Секторът „ Микроелектроника “ е с висока добавена стойност , като в това време изисква доста интензивни научноизследователски и финансови запаси.

По тази причина Министерство на нововъведенията и растежа е разпознало благоприятни условия за развиване на бранша на микроелектрониката в България посредством поощряване на взаимната работа на представители на българските университети и бизнес с пилотна инфраструктура от последващо равнище на IMEC, да вземем за пример посредством целеви център за подготвеност за микроелектроника, ситуиран в България . От българска страна са разпознати основни заинтригувани страни за реализиране на съдействието като Технически университет-София, Национален център по мехатроника и чисти технологии; Българска академия на науките, Център за върхови достижения по Мехатроника и чисти технологии; Институт по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, INSAIT; Клъстер „ Микроелектроника и индустриални електронни системи “, София Тех Парк, Клъстер „ Изкуствен разсъдък “ и други.

Междууниверситетският център по микроелектроника IMEC е водещ международен център за проучвания и нововъведения в региона на наноелектрониката и цифровите технологии. Организацията употребява своята най-съвременна инфраструктура за научноизследователска и развойна активност и екипа си от над 5000 чиновници и най-хубавите откриватели за научноизследователска и развойна активност в региона на усъвършенстваните интегрални схеми и мащабирането на системи, силициевата фотоника, изкуствения разсъдък, връзките оттатък 5G и сензорните технологии, както и в области на приложение като опазване на здравето и науки за живота, подвижност, промишленост 4.0, агрохранителна индустрия, интелигентни градове, устойчива сила, обучение.

IMEC сплотява международни водачи в региона на полупроводниковата верига на цената, основани във Фландрия и интернационалните софтуерни, фармацевтични, медицински и ИКТ компании, започващи предприятия, както и университетски среди и центрове за познания. Седалището на IMEC е в Льовен (Белгия) и има проучвателен обекти в Белгия, Нидерландия, Тайван и Съединени американски щати, както и офиси в Китай, Индия и Япония, оповестиха още от Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР