Служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира пред NOVA развихрилия

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира пред NOVA развихрилия
Коментари Харесай

Кирил Петков: Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми, значи съм направил нещо, което е на прав път

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разяснява пред NOVA развихрилия се скандал към неговото поданството, който измести доста тематики от дневния ред. По думите му, щом има толкоз мощна и обединена опозиция против него, значи е на прав в дейностите си.

Първоначално въпросът стартира от дeпутaта oт пaрлaмeнтaрнaтa групa нa „ ИТН “(ИТН) Димитър Гърдeв aдрecирa cвoй въпрoc дo служебния миниcтър нa външнитe рaбoти Cвeтлaн Cтoeв, в кoйтo нacтoя Министерство на външните работи дa oтгoвoри дaли служебният министър на стопанската система Кирил Пeткoв e имaл двoйнo грaждaнcтвo към мoмeнтa нa нaзнaчaвaнeтo му в cлужeбния кaбинeт. Вчера денем от ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане да се откри дали има противоконституционност при назначението на служебния кабинет от президента Румен Радев. Вносителите на настояването бяха Даниел Митов и Радомир Чолаков. И по този начин Конституционният съд образува дело за определяне на противоконституционност на указа, с който президентът е назначил служебният кабинет.
„ Нямам канадски паспорт в себе си. Той и документът ми за поданство са предадени на канадските управляващи. Когато видя толкоз мощна опозиция против дейностите ми като министър, значи в действителност съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да би трябвало да се пази по през целия ден, само че аз съм още по-мотивиран от тези офанзиви. Явно засягаме огромни интереси”, уточни Петков.

„ Аз даже не съм подавал документи за това поданство. То е добито от мен поради моите родители. Направил съм всички стъпки по административен път, с цел да се откажа от него. Според мен и решение 15 от 1995г. на Конституционния съд, „ непознатото, с изключение на българско, поданство на едно лице е въпрос на личен избор. То не е външно натрапено качество на българския жител. Когато той желае да взе участие в упражняването на властта в България, задоволително е да се освободи от непознатото си поданство и да резервира единствено българското”, добави служебният министър.

„ Представете си,че една страна откаже да ви издаде записка, че сте освободени от тяхно поданство. Това значи ли, че нашата Конституция би трябвало да се подчини на акт на непозната страна за нещо толкоз значимо. Много адвокати споделиха, че е неуместно подобен значим въпрос за страната да бъде функционалност на някакъв административен акт на трета държава”, сподели още той.

„ Казусът с поданството ми стартира от „ Има подобен народ”. После те се координираха с ГЕРБ, а през вчерашния ден го направиха и с Движение за права и свободи. Почувствах, че съм си приключил работата добре, щом тези партии се координираха толкоз бързо. Вчера беше показателно, когато се организира гласоподаване дали да вземам участие в КСНС. Аз не съм непрекъснат член на този съвет и би трябвало да се гласоподава дали да бъда признат. Имах значим отчет обвързван с националната сигурност и членовете трябваше да гласоподават дали да бъда позволен до съвещанието. Гласовете срещу бяха от – ГЕРБ, „ Има подобен народ”, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. „ За” бяха от „ Демократична България”, групировката на Мая Манолова, президентът и всички останали членове на КСНС”, описа икономическият министър.

„ На базата на всички рецесии пред които е изправена страната, господин Карадайъ счете за редно първият му въпрос да е по кое време съм се отказал от канадското си поданство. Този човек стана и си потегли, тъй като отговорът не бе даден. Президентът му изясни, че сме се събрали по други тематики. Той не изиска да чуе нито един от отчетите за бежанската рецесия, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа”, добави Петков.

„ ГЕРБ и Има Такъв Народ продължиха да приказват, че не са съгласни с актуализацията на бюджета по никакъв метод. Стоях и не можех да допускам, че това са хората, които са национално виновни за всички наши бъдещи решения като страна. Недоумявах, когато Тошко Йорданов сподели, че COVID-19 пенсиите не го интересуват, а единствено бежанската криза”, изясни още министърът на стопанската система.

„ Искам да поздравя Румен Радев, тъй като през вчерашния ден той беше виновният политик по отношение на огромните тематики. Той не разреши Националният съвет да се трансформира в спор за поданството ми. От негова позиция се видя една кардинална позиция”, сподели още Петков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР