Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов подписа два

...
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов подписа два
Коментари Харесай

Споразумения с ОАЕ ще насърчат инвестициите, земеделието и туризма

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов подписа два меморандума за съдействие – в региона на земеделието и туризма, по време на визитата си в Обединените арабски емирства. Той е в състава на българската делегация, водена от президента Румен Радев, която включва представители на държавното управление и бизнеса, припомниха от пресцентъра на Министерството.

На финала са и договарянията по подписване на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред двете държавни управления. „ Липсата на сходно съглашение е забележителна спънка за реализацията на повече арабски вложения у нас “, разяснява министърът.

“България е дестинация с голям капацитет за арабските компании - както със стратегическото си състояние, по този начин и с достъпа до единния европейски пазар. На този декор вложенията от ОАЕ за предходната година са едвам 3.1 млн. евро ”, заяви Стоянов.

 „ На фона на милиарди вложения в някои европейски страни, общата стойност на плановете на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности “, добави той.

Търговското салдо на България с ОАЕ е позитивно. Износът на страната ни е двойно по-голям от насрещния импорт, акцентира служебният министър при откриването на бизнес конгрес под егидата на Търговската камара на Абу Даби. “Подобни събития са основата за слагане на дълготрайни партньорства. Сигурен съм, че с политическата ангажираност на най-високо равнище, която през днешния ден виждаме, е въпрос на време за реализиране на още по-добри резултати в икономическото съдействие сред нашите две страни ”, акцентира Стоянов.

Данните за първите шест месеца на 2022 година сочат наклонност за растеж на двустранния стокообмен - с 18% до 83.2 млн. $. “Българският експорт заема към две трети от стокообмена, като позитивна наклонност е, че значителен дял от него са артикули от машиностроенето, електрическа инсталация и консумативи за медицината ”, посочи служебният министър.

Според него има голям необработен капацитет, който може да бъде преодолян с повече двустранни срещи и диалози. “Светът се намира в поредност от рецесии, само че всяка от тях е и опция - включително да се разширят връзките с добре познати сътрудници, каквито са България и ОАЕ ”, акцентира Стоянов.

В формалната делегация на президента Румен Радев вземат участие още вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и др.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР