Служебният министър на финансите Росица Велкова е предложила на Министерски

...
Служебният министър на финансите Росица Велкова е предложила на Министерски
Коментари Харесай

Служебният кабинет заплаши с дефицит от 7% и заеми от МВФ

Служебният министър на финансите Росица Велкова е предложила на Министерски съвет ограничения за ограничение на обществените разноски поради оценка на Министерството на финансите за риск пред осъществяването на бюджета.

" 24 часа " и " Труд " по едно и също време пуснаха свои извадки от отчет на Велкова, в който се разказват съвсем апокалиптични сюжети за развиването на финансите през 2023 година

" Ефектът от използването на всички досегашни политики от последните парламенти като увеличение на помощите, повдигането на пенсиите и заплатите и неосъществените капиталови разноски, водят до доста увеличение на разноските на бюджета за 2023 година и в средносрочен проект дефицитите са още веднъж в порядъка от 6-7 % от Брутният вътрешен продукт ", се споделя в текста, представен от " Труд ".

беше представен във вторник от Бойко Борисов по време на предизборна среща в Кюстендил.
В последните няколко дни ръководителят на ГЕРБ неведнъж приканва министъра на финансите " да извади действителното положение на страната ", " поради безумните решения на парламентите, в това число нашите депутати, които се поддадоха на популизма ".
От Министерството на финансите са предложили няколко ограничения за повишение на приходите в бюджета:
отпадане на понижените данъчни ставки за Данък добавена стойност и акцизиувеличаване на акцизните ставки за електронните цигари и други тютюневи изделияоблагане на свръхпечалбите и усилване на фискалния контролопределяне на 100% дял за страната от държавните предприятия.
Сред предложенията на Велкова е и ограничение на разноските по министерства с не по-малко от 10%.

Тя предизвестява, че в противоположен случай фискалната резистентност ще се утежни " съществено в средносрочен проект ".

Ще се усили рискът от процедура по свръхдефицит и " отсрочване за неопределен срок на присъединението на страната към еврозоната или слагане на условия за смяна на закрепения към сегашния миг курс на лв. към еврото ".

В отчета се споделя още, че има риск от утежняване на кредитния рейтинг на страната и усложнения при издаването на заеми - сюжет, в който МФ даже приказва за възможност " страната ни да употребява заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални условия като изискване за даването на заема ", съгласно цитираната информация в двете медии.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР