Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че е възможно

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че е възможно
Коментари Харесай

Росен Христов се готви да преговаря с Газпром - ако е необходимо

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разгласи, че е допустимо да стартират договаряния с " Газпром " - " най-рано през идната седмица, в случай че е належащо " - а решението зависи от това по какъв начин ще преминат договарянията с американската компания за доставка на полутечен природен газ и търга за количества за октомври, ноември и декември.

" В момента изчакваме да забележим какво ще се случи с другите варианти и да създадем финален разбор на нужните количества газ за промишлеността. Също и ценови разбор - на какви равнища на цената ще може да действа. На нас ни би трябвало газ, който хората да могат да си разрешат да купят и да работят. Тогава ще решим какви нужни количества би трябвало да договаряме с " Газпром ". Не желая да влизам в договаряния, без да знам какво желая, би трябвало ли ми нещо или не ми би трябвало ", разгласи Христов по време на посещаване в " Мини Марица Изток ".

До момента Министерството на енергетиката още няма удостоверение " на 100 % " дали ще може да употребява терминали, през които да разтовари препоръчаните количества LNG.

" Ние работим да приемем офертата, въпрос е на механически благоприятни условия по какъв начин да се провежда ", беше коментарът му.

В сряда Христов чака да се получи подробен проект от гръцката строителна компания " Авакс " за това какви са отсаващите действия, които би трябвало да се извършат по интерконекторната връзка.

Той омаловажи данните на ICGB, че тръбата към този момент е приключена и съдържа тестови количества природен газ.

" Нас ни интересува това да действа по всички стандарти, тъй че да могат да придвижват търговски количества ", разгласи Христов.

Напредъкът по приемането на интерконектора е един от въпросите, от които ще зависи дали България ще води нови договаряния с " Газпром ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР