Служебният кабинет разреши на бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим да изнася

...
Служебният кабинет разреши на бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим да изнася
Коментари Харесай

България разреши износа на руски петролни продукти до 5 март. След това ще има изключения

Служебният кабинет позволи на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " да изнася артикули от модифициран съветски нефт до 5 март 2023 година Това излиза наяве от известие на държавната осведомителна работа, публикувано в петък.

В него се показва още, че след тази дата ще има изключения за " нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет (МС), както и в случаите на корабно зареждане ". Съдържанието на решението и приложението към него обаче към момента не е оповестено.

Успоредно с това, кабинетът на Гълъб Донев е отменил в петък възбраната за експорт на нефтопродукти, създадени от съветски петрол от 5 декември, наложена от държавното управление на Кирил Петков.

Тогава влиза в действие европейско ембарго над вноса на съветски недопечен съветски нефт по море. Забраната е продължение на глобите на Европейския съюз (ЕС) против Русия поради непредизвиканата ѝ военна инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

През май България съумя да получи, тъй че доставките на съветски нефт до пристанището в Бургас и рафинерията " Лукойл Нефтохим " да продължат до края на 2024 година

Решението на кабинета " Донев " идва на фона на на първо четене от парламентарната енергийна комисия законопроект на Движение за права и свободи, с който се не разрешава износът от България на петрол и нефтопродукти с генезис Русия.

На 20 ноември управлението на рафинерията " Лукойл Нефтохим " със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната.

В подмяна на това кабинетът пое ангажимент да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнасяпродукти, добити от преработката на съветския петрол в България.

В същото време, че България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР