Служебният кабинет предложи бюджет с рекордно висок дефицит от 6,4%

...
Служебният кабинет предложи бюджет с рекордно висок дефицит от 6,4%
Коментари Харесай

Парите на държавата: Очаква се МФ да внесе бюджет с 3% дефицит

Служебният кабинет предложи бюджет с рекордно висок недостиг от 6,4% за тази година. Вчера министърът на финансите Асен Василев уточни, че новото постоянно държавно управление ще внесе нов план, в който дупката в държавната хазна ще бъде свита до 3%.

Тепърва обаче би трябвало да се създадат плановете, с цел да стане ясно от какво може да се отреже, с цел да се свие дефицитът.

Едва 3% нямат никакви проблеми с парите

След като депутатите одобрят удължение на бюджета, с цел да може страната да разплаща безпроблемно пенсии и обществени разноски, би трябвало да стартира работата по новата финансова рамка за тази година. Очаква се финансовото министерство да внесе бюджет с недостиг от 3 на 100. Синдикатите предвиждат, че по-малък недостиг е вероятен дружно с растеж на приходите.

„ Въпросът е по едно и също време да бъдат с 3% недостиг, а в това време и да намерим едни 700-800 милиона лв., с растеж на приходите с 10% на безусловно всички в публичния бранш, толкоз колкото е инфлацията за тази година “, сподели Любослав Костов от КНСБ.

Той уточни, че обществените заплащания ще останат, а налозите няма да бъдат вдигани

Ако няма нарастване на заплатите ще има обществено неодобрение и не са изключени митинги, каквито към този момент имаше, предвиждат от КНСБ.

Бизнесът пък упорства в бюджета за тази година да не се пипат налози.

„ Приоритетно за бизнеса е значимо да се съблюдава 3% недостиг, доколкото в действителност е значимо да преследваме влизането в Шенген и еврозоната най-много “, съобщи зам.-председателят на БКС Станислав Попдончев.

Размерът на фискалния запас все още е 10,1 милиарда лв.

Синдикатите показват, че икономии могат да се създадат от финансовата стратегия, защото половината година към този момент е предходна и няма по какъв начин да бъдат изпълнени доста капиталови планове. Резерви виждат и при премахването на някои от понижените ставки на Данък добавена стойност.

„ Намалените ставки на Данък добавена стойност, които би трябвало да се върнат потвърди се, че не работят това апропо също ще докара до 500 млн. лв. спомагателен доход в бюджета, което ще понижи самия недостиг “, счита Любослав Костов.
„ Когато се понижават ставките по Данък добавена стойност това може да докара до спад на  цените на дребно, само че когато се усилва една ставка по Данък добавена стойност това неизбежно води до увеличение на цените “, сподели Станислав Попдончев.

И бизнесът, и синдикатите чакат да видят новия план на бюджет и да го обсъдят в съвета за тристранно съдействие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР