Служебният кабинет побърза да подкрепи бизнеса и също се обяви

...
Служебният кабинет побърза да подкрепи бизнеса и също се обяви
Коментари Харесай

Правителството е против евтиният газ да отива за топлофикациите

Служебният кабинет побърза да поддържа бизнеса и също се разгласи срещу концепцията топлофикациите в страната да получават евтиния азерски газ, а бизнесът и битовите консуматори – да разчитат единствено на скъпите доставки. Позицията на краткотрайната власт бе декларирана от икономическия министър Никола Стоянов.

Смятаме, че това е една доста последна мярка, до която се надявам да не се стига и бизнесът да може да се възползва от цената на микса. Защото в случай че тази цена отиде единствено за топлофикациите, това ще качи цената за българския бизнес, а те сами заявиха, че над избрани равнища дали има газ или не – за тях няма значение “, разяснява Николов.

Темата бе повдигната от бизнеса, който остро се възпротиви против проектите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да промени наредбата за контролиране цените на природния газ. Работодателските организации предвиждат банкрути и загуба на работни места при сходен сюжет, който на процедура съставлява кръстосано субсидиране.

Под на ниска цена газ се има поради този от Азербайджан, който се чака да потече в цялостен размер от началото на октомври, което евентуално ще намали цената на газа за октомври с 30%. Без неговото присъединяване в микса цената на газа за бизнеса би могла да скочи и до 450 лева за мегаватчас, колкото почти е цената на втечнения газ от танкерите, завещани от кабинета " Петков ". За съпоставяне, единствено преди няколко седмици работодателите дефинираха пределна цена на газа за тях от 250 лева за мегаватчас. Това бе част от доводите на служебния енергиен министър Росен Христов да разгласи за „ неизбежно “ възобновяването на договарянията с „ Газпром “.

Без парламент да решаваме такива неща, не е добре. Трябва да се намерения по въпроса, аз персонално съм съперник на такива ограничения “, добави Стоянов във връзка концепцията, която облагодетелства топлофикациите.
Какво ще се случи с газа през ноември?
Министърът добави, че кабинетът работи и по скица за отплата на високите цени на природния газ, която да предложи на идващия парламент и вероятно да влезе в деяние най-рано от ноември.

Иначе енергийният министър чака природния газ през ноември да падне с още 10% след плануваното поевтиняване с 30% през октомври. Това би означавало цена от към 223 лева Общественият снабдител „ Булгаргаз “ обаче преди дни входира в КЕВР прогноза за цена през ноември от близо 280 лева



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР