Служебният кабинет планира отстъпки за пътуване с БДЖ и обществен

...
Служебният кабинет планира отстъпки за пътуване с БДЖ и обществен
Коментари Харесай

Кабинетът планира отстъпки за пътуване с БДЖ и обществен транспорт

Служебният кабинет възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз. Този път мярката ще е таргетирана и най-вероятно ще обхване жители с приходи до 1000 лева Отстъпката от 25 ст. за горивата публично стопира след Нова година и няма да бъде продължена, разяснява в изявление за Nova министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Отстъпките за превоза ще бъдат оповестени до края на годината, даде обещание министърът. Подобна мярка бе оповестени преди месеци, само че държавното управление към момента не може да почисти детайлите по нея. 

По думите на министърата отстъпката за горивата не може да продължи, защото е била планувана неприятно, само че и България има опасност от Европейската комисия за наказателна мярка. Има недоволства от румънски жители, че мярката е дискриминативна и не може да се употребява от непознати жители.

Освен това, по този метод се финансира „ Лукойл ” с пари от държавния бюджет ”, разясни той.

Попитан дали държавното управление обмисля обезщетения за високи цени на ток и газ за битовите консуматори, каквито има и за бизнеса, Стоянов разяснява, че това е напълно в пълномощията на Народното събрание, защото „ работата на държавното управление е да държи цените в оптималната степен търпими. “

Разбира се всяко държавно управление би желало да даде в такава обстановка помощи, само че би трябвало да се гледат две неща. Първо – от кое място ще дойдат парите и в последна сметка, Народното събрание взема решение. “

По думите му, в случай че енергийните обезщетения за бизнеса са по-таргетирани, с цел да не отиват при сдружения със свръхпечалби, ще би трябвало да се желае позволение от Европейска комисия, че мярката няма да съставлява държавна помощ. Това би лишило много време и не е допустимо да се направи през зимния интервал. Стоянов разяснява, че служебният кабинет е направил доста за намаляването на цената на газа. Дори с нарастването през януари, цените на газа ще са най-ниските в Европейски Съюз, съобщи той.

Само за две месеца и половина служебното държавно управление в лицето на сътрудника Росен Христов съумя да промени доста обстановката в България. Октомври цената спадна с 30%, ноември - с 47%. Сега е обикновено през зимния сезон цените да се повишат. Освен това „ Чирен ” е напълнен с доста безценен газ по време на предходното държавно управление ”, разяснява още министърът.
Износът на „ Лукойл “
Не е правилно, че „ Лукойл “ е сложила ултиматум на България, а тъкмо противоположното – държавното управление е принудило рафинерията да внася налозите си в страната и да реалокира икононическата си активност. Стоянов още веднъж отбрани тезата, че рафинерията има право да изнася нефтопродукти, макар че Европейска комисия на няколко пъти съобщи, че дерогацията, от която се употребява България е единствено за облекчаване на вътрешните потребности. Ако Европейска комисия реши да спре износа, то България най-вероятно ще внася горива от Турция.

На този декор БНР оповестява за разпореждания, признати през вчерашния ден от Съвета на Европейски Съюз девети пакет от наказания против Русия. Според тях, въпреки че се употребява с дерогации и може да внася съветски нефт по море и водопровод до края на 2024 година, България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на Европейски Съюз или в трети страни.

Можем обаче да изнасяме за Украйна някои рафинирани артикули, получени от импортирания въз основа на тези дерогации нефт, в това число посредством пренос през други страни от Европейски Съюз при нужда.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинНикола Стоянов отстъпка високи цени на горивата Лукойл Нефтохим Бургас градски превоз БДЖ енергийни обезщетения ПоследниНай-четениПолитика 36 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Политика 228 Денков: Хората да гласоподават, с цел да няма държавно управление на малцинството Инфраструктура 136 Търгът за ремонт на „ Дунав мост “ при Русе започва през януари Бюджет и финанси 200 Трънливият път на унгарския проект за възобновяване Компании 12666 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Бюджет и финанси 3980 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки ПолитикаОбновена 3884 Политическа партия публично разгласи Николай Денков за своя кандидат-премиер Индустрии 3491 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички  Денков: Хората да гласоподават, с цел да няма държавно управление на малцинството
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР