Служебният кабинет планира нови мерки заради високите цени на горивата

...
Служебният кабинет планира нови мерки заради високите цени на горивата
Коментари Харесай

Служебният кабинет планира нови мерки заради високите цени на горивата 

Служебният кабинет възнамерява нови ограничения поради високите цени на горивата

Следващата седмица Министерският съвет би трябвало да гласоподава ограничения, в поддръжка на хората във връзка с високите цени на горива. Това заяви служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, представен от Нова телевизия. " Планирано е да гласуваме 40% по-евтини карти за публичен превоз за пенсионерите, 70% понижение за картите за учениците и гратис пътешестване за деца до 10 години ", изясни той.

По време на конференция в Министерството на стопанската система и промишлеността, на която бе показано свършеното по време на ръководството на служебното държавно управление, Стоянов регистрира сериозен спад цените на горивата спрямо лятото. Той е безапелационен, че инфлацията в страната все още е овладяна. Според Никола Стоянов през май тя може да бъде сведена до едноцифрено число.,пише нюз бг

По информация на bTV икономическият министър чака в следствие от това и по-ниски цени в магазините. По думите му отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е отпаднала, само че остава в действие мярка за подкрепяне на бизнеса поради високите цени на тока - в случай че едно дружество заплаща повече от 200 лв. за мегаватчас, то ще бъде подкрепено от страната, без значение дали е малко, приблизително или огромно.

По-късно от министерството разпространиха повече информация за отчетната конференция. По думи на Никола Стоянов обстановката с енергийните доставки в страната е поставяла въпроса не дали ще се затварят индустриални предприятия, а по кое време. " Една от първите ни задания беше да стартираме договаряния с Лукойл и вследствие на това постигнахме договореност компанията да реалокира икономическата си активност и да заплаща своите налози в България ", разяснява той. Следващата разумна стъпка съгласно Стоянов е била с получените средства от свръхпечалбите на сдружението да бъдат обезпечени ограничения в поддръжка на потребителите и към този момент се работи в тази посока.

Икономическият министър приказва и за работата през последните месеци във връзка с индустриалните паркове у нас: " Променихме метода на обмисляне на индустриалните зони, които са действителен инструмент за уравновесено развиване на районите. Работим в непрекъсната връзка с общините като главната ни цел е да обърнем метода и вместо в огромни индустриални зони, да стартираме вложения в по-малки такива, само че в райони с проблеми в заетостта. " По думите му е основана е също връзка сред данните на добивната индустрия, транспортната съгласуваност и промишления бранш, тъй че да се възнамерява бъдеща отраслова специализация на индустриалните паркове.

Чакаме Европейска комисия да утвърди страната да си вземе терминал " Росенец " от " Лукойл "
Чакаме Европейска комисия да утвърди страната да си вземе терминал " Росенец " от " Лукойл "

Решението се чака до няколко месеца, по думите на Ивайло Мирчев

" Когато поех ръководството на министерството над 1/3 от Службите по търговско-икономически въпроси бяха празни и България нямаше търговски аташета в основни страни като Италия, Франция, Съединени американски щати, Китай, Индия и други ", сподели още Стоянов. До скоро нямало никакви критерии за оценяване на работата на комерсиалните представители зад граница, само че към този момент били създадени правила, които да регламентират тяхната активност и разговорът им с общините и бизнеса бил доста усъвършенстван.

През последните месеци фокусът бил в привличане на задгранични вложители, които са подготвени да оферират атрактивни заплати за своите чиновници. " България би трябвало да спре да се популяризира като дестинация с евтина работна ръка. Напротив - ние имаме висококвалифицирани специалисти и би трябвало да търсим вложители, които ще дадат добавена стойност на стопанската система ни ", изясни икономическият министър. Той приема за също толкоз значимо и представянето на опциите на българските компании и поддръжката им за започване на повече взаимни планове с сътрудници от други страни. " Стартирахме поредност от срещи с задграничните компании у нас, тъй като те са и един от най-важните ни посланици зад граница ", съобщи Стоянов. Инициативата се приемала доста позитивно от задграничните компании у нас и допринасяла за възстановяване на бизнес средата.

В последните няколко месеца са готови и съглашения за отбрана на вложенията с Обединените арабски емирства и Кралство Саудитска Арабия, сподели още Никола Стоянов. " От години се приказва доста за вложения от тези страни, само че страната ни не е изпълнила даже формалния аршин това да се случи, с сключване на тези значими двустранни документи. Радвам се, че единствено за 6 месеца успяхме да подготвим текстовете и се надявам това да даде същински подтик на вложенията от тези страни ", уточни той.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР