Служебният кабинет няма да внася нов проект за Бюджет 2023.

...
Служебният кабинет няма да внася нов проект за Бюджет 2023.
Коментари Харесай

Росица Велкова: Не очакваме по-добра доходност, напротив - тя ще се влошава

Служебният кабинет няма да внася нов план за Бюджет 2023. Защо - тематиката разяснява служебният финансов министър Росица Велкова в “Интервюто на Новините на NOVA ”. Велкова уточни, че служебният кабинет се е отказал от това да внесе бюджета, “защото служебното държавно управление е експертно, то не определено от хората и няма парламентарна поддръжка ”. 

Тя изясни, че когато служебният кабинет е изготвял  плана на закон за 2023 година при опазване на настоящите политики, въведени от предходното държавно управление, е пресметнал, че дефицитът е 6,6%. “Това е прекомерно висок недостиг и нарушава фискалните правила. Би следвало да се търси консолидация и понижаване на този недостиг. Но не е редно служебното държавно управление да предлага промени в политики, гласувани от Народно събрание ”, добави Велкова. “Не е редно да поддържаме такива дефицити и да предоставяме обществена поддръжка на безусловно всички хора и на всеки един бизнес ”, сподели още финансовият министър и изясни, че това би довело до доста нови задължения.  И предизвести: “Не чакаме в бъдеще по-добра рентабилност, а в противен случай - тя ще се утежнява ”. 

Промяна в минималната работна заплата и пенсиите обаче може да бъде направена и без нов бюджет, удостовери Велкова. “Има доста типове поддръжка, от която могат да се възползват пенсионерите ”, разясни тя и даде за образец помощите за отопление. 

Мярката от 25ст. на литър гориво Велкова назова “проблемна ”, тъй като съгласно Европейска комисия тя нарушава единния пазар. “Тази мярка се предлага единствено за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава единния пазар ”, изясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, сходен на този, който Европейски Съюз внесе за “данък върху свръхпечалбата ”. “би могло да се търси поддръжка по тази линия, а не през мярката 25 стотинки ”, уточни тя.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР