Служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи

...
Служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи
Коментари Харесай

Кабинетът Донев отказал $ 200 млн. от САЩ, ако дадем оръжия за Украйна

Служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи 200 млн. $ от Съединени американски щати, с които да купим нови оръжия, в случай че изпратим на Украйна остарели “съветски ”, в това число и ракети С-300. Това излиза наяве от отговор на Министерството на защитата до.

Предложението от Щатите е пристигнало в края на 2022 година Милионите долари са били планувани по програмата на Съединени американски щати за задгранично военно финансиране. Те се отпускат като грантове на съдружници от Източния фланг на НАТО, измежду които и България, с цел да се подтикват и компенсират дарения на военно съоръжение за Украйна.

През декември 2022 година у нас дойде делегация от Съединени американски щати, написа в обявата. Целта на диалозите беше да се убеди служебното държавно управление да взе участие в програмата военно финансиране, като изпрати руско съоръжение на Украйна. Тогава съгласно неофициални известия американците са предложили модерните Противовъздушна отбрана системи NASAMS на България, в случай че дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев. Още тогава някогашният длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов призна, че съдружник от НАТО е предложил на България реализирането на триъгълна договорка - в случай че дадем нашите руски бронирани машини, в това число и танкове за Украйна, да получим западно въоръжение от същия тип.

Стоянов обаче тогава косвено неглижира триъгълните покупко-продажби. Първо описа, че заместващата техника е остаряла, тъй като съответната страна я е извадила от приложимост. След това сподели, че България към този момент е закъсняла за такива покупко-продажби и това е трябвало да стане още предходната година, в месеците след началото на войната в Украйна. Служебният боен министър обаче не разяснява по какъв начин страни като Словакия, Чехия, Полша, Румъния съумяха да получат техника, пари и отбрана от Съединени американски щати и други страни от НАТО.

Миналия петък Стоянов, който към този момент е боен консултант на президента Радев, съобщи пред бТВ, че настоящото държавно управление ще направи опит да освободи защитителен запас на България, с цел да се даде спомагателна военна помощ на Украйна. В “Лице в лице ” той изясни, че постоянното държавно управление е спряло предлагането на служебното за актуализация на мобилизационния запас. Според него задачата е запасът да бъде понижен и по този начин да се освободи запас за нова помощ за Украйна. Същата вечер в " Панорама " на Българска национална телевизия военният министър Тагарев изрично отхвърли, че ще се разформироват елементи в българската войска, с цел да се освобождава оръжие в помощ на Украйна. Той посочи, че " от стратегическия обзор са минали близо 3 години досега, в който служебното държавно управление взема решение да внесе промени, да сътвори някакви спомагателни формирования. В доста напреднала развой е съюзното отбранително обмисляне в НАТО и от него ще произлезат нови условия както към силите на източния фланг, по този начин и към нашите съдружници, които ще способстват за въздържане и защита на нашата територия, и към командната конструкция. Ние би трябвало да забележим в каква степен са регистрирани и дали не би трябвало да вършим нещо друго, в това число смяна на проектите за развиване на въоръжените сили, и тогава ще можем да кажем по-ясно какво ще ни би трябвало и какво няма да ни би трябвало. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР