Служебният кабинет е мобилизиран парите по Националния план за възстановяване

...
Служебният кабинет е мобилизиран парите по Националния план за възстановяване
Коментари Харесай

Министерството на иновациите вече отпуска пари за бизнеса по Плана за възстановяване

Служебният кабинет е мобилизиран парите по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) да стигнат до българските микро-, дребни и междинни компании. Министерството на нововъведенията и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана - 600 млн. лева още в този момент, с небосвод до края на годината.

Това оповестиха вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев пред над 300 представители на микро-, дребния междинен бизнес на форума " Големите пари за дребния бизнес - благоприятни условия за финансиране по Плана за възобновяване и резистентност " в София, оповестиха от Министерството.

Малките и междинните предприятия са моторът и гръбнакът на българската стопанска система, като обезпечават над 70 на 100 от заетостта и добавената стойност в стопанската система ни подчертаха вицепремиерът Пеканов и министър Пулев при откриването на форума.

Министър Пулев уточни, че пари за поддръжка на бизнеса има и служебното държавно управление е мобилизирано всички стратегии да се движат и отварят с бързи темпове. " Въпреки спекулациите, Планът към този момент работи и дава глътка въздух за бизнеса в тези сложни условия ", сподели Пулев и добави, че е отворена и първата процедура по него - посредством Министерството на нововъведенията и растежа - за микро-, дребните и междинни компании, като по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022 година Процедурата е с общ бюджет от 260 млн. лева и е с фокус компании от  преработвателната индустрия, ръководството на отпадъците, медиите,  креативната промишленост, в които дребните и междинни предприятия  и микропредприятията, се нуждаят от средства за техническа рационализация.

Пулев заяви, че до края на годината единствено по НПВУ ще бъдат отворени още три процедури. " През октомври следва да отворим втората мярка - за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лева за към 1400 предприятия при 100% безплатна помощ ", разясни той. До края на годината ще започва и третата процедура - 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила от дребните и междинни компании, както и четвъртата процедура - с общ бюджет от 120 млн. лева - за развойна активност и интелектуална благосъстоятелност и върхови достижения в науката, добави още Пулев.

Той разгласи, че МИР работи интензивно и по линия на структурните фондове на Европейския съюз. " Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева, са съвсем приключени и са в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях е новата Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева и е изпратена в Брюксел за утвърждение на 16 август. Втората – " Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " - с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена на Европейска комисия до 23 септември ", добави министърът и сподели, че ресурсите по двете ще са налични за бизнеса още до края на годината и в първото тримесечие на идната.

Събитието бе проведено от Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и събра представители на над 300 микро-, дребни и междинни компании от страната. В него се включих основният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) Илияна Илиева и изпълнителният шеф на ИАНМСП Бойко Таков, както и специалисти от Групово дело ЕФК от екипа на министър Пулев, които показаха елементи от стратегиите и дадоха отговор на въпросите на бизнеса.

Министерството на нововъведенията и растежа излъчва събитието онлайн във Фейсбук страницата си, където са оповестени и повече фотоси от събитието.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР