Служебният кабинет е изготвил проект за законови промени в Комисията

...
Служебният кабинет е изготвил проект за законови промени в Комисията
Коментари Харесай

Румен Радев може да кадрува и в КПКОНПИ с промени, внесени от служебния кабинет

Служебният кабинет е изготвил план за законови промени в Комисията за битка с корупцията (КПКОНПИ), с които пълномощията ѝ да бъдат разширени до проверяващ орган, а президентът Румен Радев да получи опция да дефинира евентуалния ѝ ръководител.

По настоящия закон за противопоставяне на корупцията - Народното събрание е единствената институция, която има право да дефинира началник и членове на КПКОНПИ.

От пролетта на 2022 година тя стои поради невъзможността да се събере болшинство зад кандидатурата на Бойко Рашков, излъчена от Политическа партия, и последвалото раздробяване на 47 Народно събрание.

Служебният правосъден министър Крум Зарков разгласи, че в плана се оферират две основни промени в кадрово отношение:
освен Народното събрание, само че и президентът, и " висшите съдилища " да излъчват членовете на новата КПКОНПИ;председателят на КПКОНПИ да се сменя всяка година, като се тегли чоп сред петимата ѝ членове.
Това, по думите му, ще служи като гаранция " да не се оказва въздействие върху тяхната работа " и комисията " да не се използва нито като бухалка, нито като чадър ".

Това значи, че и президентската номинация ще може да управлява комисията в избран стадий от активността ѝ. Предложението на Зарков е и връщане към практиката от интервала на така наречен Комисия " Кушлев ", при която един от членовете на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество се назначаваше от президента.

" Този закон би трябвало да отговори най-накрая на дълго задавания въпрос за какво няма наказани за корупция по високите етажи на властта. Част от отговора се намира в прокуратурата, друга част - в следствието. Мислим, че най-малко тази част, обвързвана с ефикасното следствие, ще бъде решена ", сподели Крум Зарков на брифинг в Министерски съвет, който още веднъж завърши без допускане на журналистически въпроси.

Законопроектът би трябвало да бъде подложен за публично разискване, преди да влезе в Народното събрание, където може да претърпи промени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР