Служебният екип на Министерството на здравеопазването ще работи по механизъм

...
Служебният екип на Министерството на здравеопазването ще работи по механизъм
Коментари Харесай

Меджидиев се заема да остойности лекарския и сестринския труд

Служебният екип на Министерството на здравеопазването ще работи по механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, с който да има изясненост и предвидимост каква част от клиничните пътеки отива за възнаграждение на медицинския личен състав. Това разгласи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в петък при представянето на екипа и целите на ведомството. Той заявява, че няма да тръгне да прави огромните промени в бранша, тъй като хоризонтът е къс и не това са задачите на служебното държавно управление, само че очерта няколко краткосрочни целта.

Сред тях е въпросът със заплащането на медицинския личен състав , който остана провесен откакто ограничения на предходния кабинет по въпроса бяха оспорени в съда. Другите цели са: подготовка на системата да посрещне възможна по-голяма Covid-вълна , възстановяване на предварителната защита и профилактика в детското опазване на здравето и въвеждането на пилотна телемедицинска услуга в учебни заведения и детски градини в отдалечени региони. Министерство на здравеопазването стартира от идната седмица и инспекции на място в лечебни заведения в цялата страна, в това число по Черноморието, за спазването на разпоредбите и на каква база са образувани ценоразписите в тях.

Заплатите на медиците

Меджидиев разгласи, че залага като приоритет един наболял проблем, който по този начин и не е бил решен от предишни държавни управления: основаването на механизма за остойностяване на лекарски и сестринския труд. За задачата ще бъде основана работна група с присъединяване на съсловните организации на лекарите и сестрите, общественото министерство и други специалисти.

Той разяснява, че в този момент в клиничните пътеки са остойностени разноските за ток, вода, медикаменти и разноски за престой, само че не и трудът на медицинския личен състав, което би трябвало да се промени. Амбицията му е това да бъде синхронизирано с новия рамков контракт за 2023 година, само че посочи, че ще са нужни и законови промени. Идеята е те да бъдат готови и да се одобряват бързо от новия парламент. За правенето на механизма ще се употребяват модели от разнообразни страни в Европа, а няма да бъде измисляна “топлата вода “, увери Меджидиев.

С писмо до лечебните заведения Министерство на здравеопазването ще изиска и равнището на възнаграждение на административния личен състав по отношение на подготовката на меанизма.

Тестове, имунизация, карантина

По отношение на подготовката за възможна нова Covid вълна Меджидиев заяви, че идната седмица Министерският съвет ще отпусне спомагателни средства за още антигенни проби и защитни дрехи. Министерство на здравеопазването към този момент е пуснало огромно количество антигенни проби, които са разполагаем за гратис тестване в РЗИ. Отделно, от идната седмица, хората могат да получат и гратис направление от персоналния си доктор, с цел да се тестват. Възстановява се и заплащането на медиците за слагане на ваксини.

Зам.-министър Александър Златанов разяснява, че чака по-висока имунизационна интензивност и в последните 10 дни тя към този момент се покачва. “Не залагаме на мега и супер акция, а на откровени послания към хората. Имаме налични ваксини в валидност “, съобщи той.

Меджидиев съобщи, че към този момент противоепидемичните ограничения ще се преразглеждат всеки вторник дружно с експертен съвет от епидемиолози, имунолози и други, а заповеди за налагане и смяна на ограничения ще издава той. Министърът напомни, че се обмисля понижаване на карантината от 5 на 7 дни след тестване, само че това следва да бъде в допълнение конкретизирано.

Детско здраве, телемедицина

Меджидиев заяви, че различен негов приоритет ще е подобряването на предварителната защита и профилактиката в детското опазване на здравето, припомняйки, че е основател на акцията “Детско здраве “ в “Пирогов “.

Предвижда се и пилотно въвеждане на телемедицинска услуга в учебни заведения и детски градини взаимно с МОН. За задачата ще са нужни публични поръчки и законови промени, само че пилотно може да се стартира в няколко учебни заведения и детски градини в по-отдалечени места в селата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР