Службите са пращали доклади до Министерския съвет и президентството как

...
Службите са пращали доклади до Министерския съвет и президентството как
Коментари Харесай

Службите са докладвали на МС и президентството относно сделката за ЧЕЗ 


Службите са пращали отчети до Министерския съвет и президентството по какъв начин върви процесът по следката за ЧЕЗ и кои са претендентите за купувачи. „Оказа се, че в един ранен стадий те са знаели ценовите предложения на кандидатите“. Това съобщи пред Нова телевизия ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

„Оказа се, че договорката с „Инерком“ не е подправена новина“, сподели Добрев и добави, че тъкмо заради тази причина се е провело чуването в четвъртък. „В продължение на 5 часа изслушвахме купувача Гинка Върбакова с нейните консултанти, целия юридически и консултанскит екип, и службите. Задавахме въпроси, питахме от кое място са парите, от кое място са кредитите“, посочи той.

Станало е ясно, че финансирането за ЧЕЗ ще е 20-30% акционерен капитал и останалите 70-80 на 100 – банков заем, изясни Добрев.

Герберът разяснява и изявлението на депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев по-рано през днешния ден: „Слушах Румен Гечев и се чудех по какъв начин рано-рано сутринта той откри пет доказателства, че надали не страната взе участие и поддържа тази договорка. Според данните на службите тя е знаела кои са претендентите, само че не и кой е с максимален късмет.“ Добрев е безапелационен, че страната реагира съответно, осведоми news.bg

„Не е нужно страната да придобива ЧЕЗ. Имаме задоволително контролни институции да управляват сигурността“. Това сподели финансовият министър Владислав Горанов пред Би Ти Ви.

„Последният диалог беше подобен по волята на премиера, с цел да обеди обществото, че страната има потенциал да управлява процесите, свързани с електроснабдяването и да не излага на риск потребителите. Една мярка, без която може да се мине“, добави още Горанов. Той посочи, че страната разполага с задоволително контролни принадлежности, само че част от политиците не знаят какво вършат КФН, КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията и други институции и добави, че ще се подчини на общото решение за договорката.

„Дебатът се реалокира в различен акцент, тъй като някой е неудовлетворен, че точно този покупател е спечелил сделката“, посочи още финансовият министър. Той добави, че високият звук приказва, че има някой сърдит и некласиран.

Върбакова би трябвало да посочи дали чешката страна е склонна да допусне България да стане част от към този момент затворена договорка и дали може да промени контракта, в който написа, че тя 5 години не може да трансформира собствеността й, разяснява още Горанов. Той добави, че се оставя неверно усещане, че Върбакова отива в Чехия да съставлява по някакъв метод страната.

Купуване на компанията „Инерком“ или част от нея са измежду разновидностите за включване на страната в договорката, както и опцията за влизане в нови договаряния с ЧЕЗ. Горанов добави, че са декларирали пред Върбакова искане за минимум надзорен дял.

Придобиването на дял от ЧЕЗ ще отговори на въпроса дали страната може да ръководи система, от която преди повече от 13 години се отхвърли, добави още Горанов.

Ако страната придобива надзорен дял, би трябвало да се влезе в договорката, както тя е подписана. При придобиване на 100% би трябвало или да се съобразят с реализирана цена досега, или ЧЕЗ да влезе в нови договаряния с нас.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР