Службата за сигурност на Украйна СБУ и украинското Министерство на

...
Службата за сигурност на Украйна СБУ и украинското Министерство на
Коментари Харесай

Киев разкри схема за кражба на $40 млн. чрез сдeлка за боеприпаси, замесена е компания от Балканите

Службата за сигурност на Украйна СБУ и украинското Министерство на защитата разкриха скица за заграбване на държавни средства при закупуване на муниции, съобщи Униан. По данни на следствието, в схемата са забъркани някогашни и настоящи чиновници на министерството и шефове на свързани компании, се споделя в известие на уеб страницата на СБУ.

Отбелязва се, че злосторниците са се пробвали да присвоят 1,5 милиард гривни (около 40 млн. долара) при доставки на 100 хиляди минохвъргачни снаряда за Въоръжените сили на Украйна.

По данни на следствието, през август 2022 година чиновниците са сключили контракт за закупуване на едро на артилерийски снаряди от оръжейната компания „ Львівський боеприпас ".

След това Министерството на защитата е превело по сметка на компанията цялата сума, планувана по контракта.

" След приемането на средствата управата на компанията е трансферирала част от парите на задгранична комерсиална конструкция, която е трябвало да достави поръчаните муниции в Украйна. Тя обаче не е изпратила нито един артилерийски снаряд в нашата страна, а получените средства са изтеглени „ на сянка “ посредством превод към сметката на еще една обвързвана конструкция на Балканите. " – се споделя в още известието.

От СБУ прецизират, че останалата част от сумата, преведена от Министерството на защитата, е останала в сметката на украинската компания в една от огромните киевски банки. Тези средства за запорирани.

" В резултат на сложни дейности, подхванати от чиновници на СБУ, схемата за заграбване на държавни средства е документирана, открити са всички лица, забъркани в договорката. Благодарение на взетите ограничения похитените средства за задържани, взема решение се въпросът за тяхното връщане в бюджета на Украйна. " – оповестяват от спецслужбите.

Уточнява се, че петима от разследваните по проблема са заподорени в заграбване, разхищение или завземане посредством корист със служебно състояние, като дейностите са осъществени от проведена група. Сред тях са сегашният и някогашни шефове на Департамента за военно-техническа политика, развиване на въоръженията и военната техника в Министерството на защитата, също и шефът на компанията „ Львівський боеприпас ", както и техен съизвършител от задграничната комерсиална конструкция, която не е посочена.

СБУ е задържала един от обвинените при опит да напусне Украйна, в този момент е под стража. Разглеждат се ограниченията за неотклонение на останалите участници в групата.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР