Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е разкрила в сътрудничество

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е разкрила в сътрудничество
Коментари Харесай

Разкриха мащабна корупционна схема във военното министерство на Украйна

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е разкрила в съдействие с министъра на защитата корупционна скица за закупуване на муниции за въоръжените сили на страната за съвсем 1,5 милиарда гривни, оповестява " Униан ".

Според пресслужбата на СБУ вследствие на сложни ограничения в Киев е арестуван ръководителят на едно от основните ръководства на Министерството на защитата, който е взел участие в схемата.

Според следствието през декември предходната година чиновник на украинското военно министерство е подписал съглашение с компания експортьор за закупуване на артилерийски снаряди на едро за украинските сили. Тогава обаче бюджетни средства не са преведени по сметките на компанията.

Новосъздадената Агенция за отбранителни поръчки към Министерството на защитата на Украйна след това е подписа по-изгоден контракт за доставка на същите снаряди от същия производител. Новото съглашение, за разлика от предходното, планува закупуване на боеприпасите без медиатори, непосредствено от производителя. Така доста се редуцира времето за доставка на снарядите и се понижава цената им.

Замесеният в схемата чиновник обаче е пренебрегнал новия контракт и голословно е удължил първото съглашение, след което са преведени съвсем 1,5 милиарда гривни по сметките на обвързвана задгранична компания медиатор. Тази сума е с 30% по-висока от цената на боеприпасите по директно съглашение с производителя.

При обиски на работното място и в дома на служителя са открити документи, потвърждаващи, че е направил противозаконна активност. В рамките на формираното СБУ наказателно произвеждане за възпрепятстване на законната активност на въоръжените сили на Украйна и други военни формирования е решено по случая да се рапортува за обвинено длъжностно лице. Служителят към този момент е отхвърлен от работа и го грозят до 15 години затвор. Министерството на защитата подхваща ограничения и ограничения за връщане на присвоените съвсем 1,5 милиарда гривни в украинския бюджет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР