Службата за сигурност на Украйна е разкрила дякон от Украинската

...
Службата за сигурност на Украйна е разкрила дякон от Украинската
Коментари Харесай

Арестуваха духовник на УПЦ към Московската патриаршия, агитирал за окупацията на Запорожие

Службата за сигурност на Украйна е разкрила дякон от Украинската православна черква към Московската патриаршия, който пропагандирал за „ присъединението “ на Запорожие към Руската федерация, оповестява УНИАН.

Според пресслужбата на СБУ вражеският покровител е бил оголен вследствие на контрадиверсионна активност във фронтовите региони на Южна Украйна. Противникът се  оказал дякон на една от църквите на Запорожката епархия на УПЦ Министерство на правосъдието. Той обществено одобрил провеждането на противозаконен референдум за присъединението на района към Руската федерация.

Разследването е открило, дяконът е задействал профил в неразрешената обществена мрежа „ ВКонтакте “ и от свое име е репоствал апелите на прокремълски блогъри в поддръжка на противозаконните референдуми в някои от регионите на Украйна.

" Коментирайки съветски изявления, той пропагандира хората да дойдат в " изборните секции " и да " гласоподават " в интерес на страната-агресор. Освен това в своите " постове " той отхвърля съществуването на украинския народ, неговия език и просвета. Духовникът също слага под въпрос държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите граници “, се споделя в информацията на СБУ.

Според СБУ дяконът се е позовавал извънредно на деструктивни по наличие пропагандни послания в съветската обществена мрежа, в това число „ Руска пролет “. Независима експертиза удостоверяват, че става дума за осъществявана подривна активност от страна на подсъдимия.

При обиски в дома на дякона е открит компютър, който съдържа информация, която потвърждава осъществени закононарушения. Духовникът е измамен под отговорност по член 436-2 (оправдаване, признание за законосъобразна въоръжената експанзия на Руската федерация против Украйна и прослава на нейните участници) и част 1 на член 161 (умишлени дейности, ориентирани към разпалване на етническа и религиозна омраза) от Наказателния кодекс на Украйна.

В момента тече досъдебно произвеждане за определяне на всички условия по незаконните действия против държавната сигурност на Украйна. Предстои да му бъде наложена мярка за неотклонение.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР