Службата по правата на ООН описа в петък тревожни условия

...
Службата по правата на ООН описа в петък тревожни условия
Коментари Харесай

ООН отчете тревожно увеличние на израелските операциия на Западния бряг

Службата по правата на Организация на обединените нации разказа в петък " тревожни " условия в окупирания Западен бряг , заявявайки, че израелските сили все по-често употребяват военни тактики и оръжия в интервенциите на правоохранителните органи там, предава " Ройтерс ".

" Въпреки че доста внимание беше отделено на офанзивите на " Хамас " в Израел и ескалацията на военните дейности в Газа от 7 октомври насам, обстановката на окупирания Западен бряг, в това число Източен Йерусалим, е тревожна и незабавна " , сподели Лиз Тросел, представител за Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида (OHCHR).

Тя сподели, че минимум 132 палестинци, в това число 41 деца, са били убити на Западния бряг , 124 от тях от израелските сили и към осем от израелски заселници, откогато насилието там се ускори вследствие на нападението на " Хамас " против Израел от Газа.

Убити са и двама израелски бойци.

Израелската войска заяви за внезапно нарастване на интервенциите против екстремистите на Западния бряг след офанзивата на 7 октомври, извършвайки към 1260 ареста, от които съгласно тях към 760 са свързани с " Хамас " .

Влошаващото се принуждение на Западния бряг подхрани опасенията, че палестинската територия може да се трансформира в трети фронт в по-широка война, в допълнение към северната граница на Израел, където зачестяха конфликтите със силите на ливанската гръпировка " Хизбула ".

Докато " Хамас " и по-малката подкрепяна от Иран бойна група " Ислямски джихад " са основани основно в Газа, през последните години те разшириха наличието си и на Западния бряг, изключително в нестабилни градове, в това число Дженин и Наблус.
 Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен
Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически причини за законността на селищата

Тросел сподели, че израелските сили от ден на ден употребяват военни тактики и оръжия в интервенции на правоприлагането, до момента в който насилието на заселниците против палестинските поданици, което вече достига рекордни равнища, е " ескалирало трагично ".

" Документирахме, че в доста от тези произшествия заселниците са били придружавани от членове на израелската войска или заселниците са били облечени в униформи ", сподели тя.

" Наред с съвсем цялостната безотговорност за насилието на заселниците, ние сме загрижени, че въоръжените заселници работят с безмълвното единодушие и съдействието на израелските сили и управляващи. "

Амар Ал-Дуейк, общоприет шеф на Независимата комисия по правата на индивида на Палестина в Рамала, седалището на лимитираната власт на палестинското самоуправление на Западния бряг, сподели, че доста хора се опасяват да се отдалечат от домовете си.

" Виждаме възходящ брой бойци на всички места. Отношението на израелската войска към хората става все по-агресивно и унизително ", сподели той пред кореспонденти в Женева посредством видеовръзка.
 Израелската войска е в нараснала бойна подготвеност край границата с Ливан
Израелската войска е в нараснала бойна подготвеност край границата с Ливан

Според Съединени американски щати " Хизбула " не е подготвена за пълномащабна война с Израел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР