Службата на ООН за правата на човека призовава бразилското правителство

...
Службата на ООН за правата на човека призовава бразилското правителство
Коментари Харесай

ООН иска Бразилия да разследва полицейската операция с 25 загинали в Рио де Жанейро

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида приканва бразилското държавно управление да организира задълбочено и независимо следствие Говорителят на Организация на обединените нации за правата на индивида Рупърт Колвил споделя, че незнаен брой хора са ранени, в това число инцидентни странични наблюдаващи, които нямат нищо общо, съобщи АП.

" Изглежда, че това е най-смъртоносната сходна интервенция от повече от десетилетие в Рио де Жанейро и тя удостоверява дългогодишната наклонност на излишно и непропорционално потребление на мощ от полицията в бедните, маргинализирани и най-вече афро-бразилски квартали на Бразилия, известни като фавели " той сподели.

Колвил отбелязва, че интервенцията е била извършена, макар решението на Федералния висш съд през 2020 година, ограничаващо полицейските интервенции във фавелите на Рио по време на пандемията COVID-19. Той споделя, че явно нещо не работи добре в политическите, държавните и правосъдните системи на Бразилия и те би трябвало да бъдат поправени. Той споделя, че проблемите във фавелите, в това число незаконните действия, не престават от генерации.
 25 починали при престрелка в Рио де Жанейро
25 починали при престрелка в Рио де Жанейро

Полицията влезе в битка с наркотрафикантите

Колвил показва угриженост по отношение на достоверността за тези притеснителни събития. Той споделя, че в офиса му са получени тревожни известия, че полицията не е подхванала стъпки за опазване на доказателствата на мястото на престъплението.

Той прибавя, че това може да попречи на следствието на тази смъртоносна интервенция.

Припомняме, че минимум 25 души са били убити при престрелка във втория по величина бразилски град Рио де Жанейр. До престрелката се стигна по време на полицейска интервенция във фавела в региона на Джакарезиньо в града. Полицията започва интервенцията, откакто получи известия, че наркотрафикантите вербуват деца за своята тайфа. Пътници в метрото бяха улучени от патрони, само че са оживели.

Рио де Жанейро е една от най-проблемните щати в Бразилия и големи области са под контрола на нарушители, доста от които са свързани с мощни банди за наркотрафик. Силите за сигурност в Бразилия постоянно са упреквани в несъразмерна приложимост на мощ против цивилното население по време на антикриминални интервенции в огромните градове. Съдебно решение от юни предходната година ограничи полицейските дейности в бедните квартали на Рио по време на пандемията, в случай че не се счете за значително.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР