Случвало ли ви се е да седите в една поза

...
Случвало ли ви се е да седите в една поза
Коментари Харесай

Синдромът на мъртвото дупе – една модерната чума

Случвало ли ви се е да седите в една поза дълго време и да ви изтръпне дупето? Да? Е, това се назовава „ синдром на мъртвото дупе “ или по-технически казано глутеална тендинопатия или тендинит на глутеус медиус.

Този синдром може да варира по активност, от спорадично изтръпване до доста по-тежко положение, което идва и с хронична болежка.

 School of Rembrandt - Sitting nude

Той нормално се появява заради глутеалните (задните) мускули, по-специално, когато gluteus medius спре да изпраща значими сигнали до мозъка ни, което води до изтръпване или даже мъчително чувство.

Средният глутеус е извънредно скъпа част от тялото, защото оказва помощ за стабилизирането на гърба, бедрата и коленете, както и подкрепя ходенето и бягането. Ако този значим мускул не работи вярно, това може да докара до свръхкомпенсация от страна на други елементи на тялото, което на собствен ред може да аргументи болежка с изключение на в мускула, и в други области като коленете, бедрата, долната част на гърба или надолу по крайници.

Ако синдромът не се лекува, може да се стигне до загуба на мощ в бедрените флексори или глутеусите. С течение на времето това може да докара до дисбаланс на седалищните мускули.

Флексорите на тазобедрената става са група мускули, които са ситуирани в предната част на бедрото. Те са значими за придвижването на краката и придвижванията на сгъване; нужни са и за подкрепяне на напредването на коляното към тялото. Те са доста значими за вървене или нанагорнище по стълбите.

 Legs

Човешки крайници

Причините могат да варират. От известно време е ясно, че седенето по през целия ден може да аргументи доста вреди – от разширени вени до закъснение на метаболизма. Един от най-честите аргументи за синдрома е или прекалено много седене, или седене в неправилна позиция, или незадоволително придвижване, което кара мускулите на дупето да се удължат, а бедрените флексори да се стегнат. Често изтръпването или мъчителното чувство може да изчезне, когато станем, разтегнем се и се походим малко.

Седенето може да раздразни седалищните нерви – нервите, които се намират в средата на глутеусите – в случай че то е в неприятна поза и се оказва несъразмерен напън върху тях.

Ако имате по-кокалесто дупе и седите на нещо прекомерно твърдо, това също може да аргументи проблеми, защото нервите нямат задоволително мекичко.

И противоположното: хората, които тичат дълго време, също са изложени на висок риск от това положение, защото физическото натоварването може да бъде прекомерно огромно за мускулите и сухожилията – изключително в случай че другояче седят по през целия ден, защото това води до стягане на бедрените флексори. Ако спортистът не успее да разтегне тази област на тялото преди тичане, тогава може да възникне синдромът и дупето му да почине.

 Trendelenburg-Lagerung

Позиция на Тренделенбург (Фридрих, немски хирург, 1844-1924)

Един тест, който може да се направи, е пробата на Тренделенбург. Това е тип физически обзор, при който лицето повдига единия си крайник начело, до момента в който стои. След това лекарят може да дефинира дали дупето е умряло, в случай че тазът се спусне надолу от страната повдигнатия крайник. Това втурване може да допуска уязвимост в глутеусите от противоположната страна.

Друга индикация е, в случай че лицето има извивка в гърба си. Всякакви рискови изкривявания в долната част на гърба могат да демонстрират, че бедрените флексори са доста стегнати.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР