Случвало ли ви се е да се скитате из супермаркета

...
Случвало ли ви се е да се скитате из супермаркета
Коментари Харесай

Триковете, с които супермаркетите ви карат да харчите повече

Случвало ли ви се е да се скитате из супермаркета и най-после внезапно да се окаже, че сте похарчили повече, в сравнение с сте планували? Спокойно, не сте единствени.

Всъщност самите магазини имат разнообразни тактики, с които да подмамят клиентите да пазарят повече. Бъдете нащрек и следете за подлите психически тактики, които супермаркетите ще се опитат да тестват върху вас.

Ето и най-често употребяваните от тях, подбрани от изданието Business Insider.

1. Все по-големи и по-големи колички за извършване на покупки

Не, не вие се смалявате. Количките за извършване на покупки се уголемяват. Колкото по-голяма е количката, толкоз по-вероятно е най-после да похарчите повече. Затова се опитвайте да се придържате към кошниците.

Проучване е открило, че когато размерът на количката се е удвоил, потребителите са купували с 40% повече.

2. Продукти до касата

Чудили ли сте се в миналото за какво всички тези сладкиши и лакомства са натъпкани при касите? Това е един от триковете да се поддадете на покупки в последния миг, до момента в който чакате на опашката.

3. Къде е всичко?

Мислите, че знаете кое къде се намира в кварталния супермаркет, когато откривате, че те още веднъж са разместили щандовете и рафтовете. Всъщност магазините го вършат преднамерено, тъй като в случай че не знаете къде се намират продуктите, ще ви е нужно повече време за търсене. А това значи повече шансове да ви изкушат да си купите още неща.

4. Трикът „ на равнището на очите ”

Продуктите, които са поставени на равнището на очите, нормално са по-скъпите и маркови артикули, а точно те са продуктите, които супермаркетите желаят да купувате. Оглеждайте по-ниските лавици за сходни артикули, които се продават на по-ниски цени.

5. Основните артикули в края на магазина

Много от значителните артикули като самун да вземем за пример се намират в края на магазина или някъде в средата, само че не и начело. Това е по този начин, тъй като супермаркети желаят да обходите цялото пространство, до момента в който ги достигнете с вярата по пътя да добавите още няколко продукта в количката.

Основните и нормалните артикули се намират и в средата на коридорите, което ще ви притегли още по-навътре в супермаркета.

6. Промоции

Много от продуктите, показвани като промоции в брошурите, са с цялата си цена и не са безусловно огромни понижения. Следете за тях и не мислете, че всички от тях са в продажба.

7. Карти за понижение

Както в чужбина, по този начин и у нас редица хранителни вериги оферират карти за отстъпка. Това е тактика, която магазините употребяват, с цел да основат потребителска преданост. Тя въздейства по този начин, че да предпочитате да купите всичките си артикули от супермаркета, за който имате карта.

8. Цветни артикули

Посрещането в магазина с цяла палитра от цветове в коридорите с индустриални артикули (най-вече се употребява за плодове и зеленчуци) усъвършенства настроението и прави по този начин, че да желаете да купувате още. Това задава тона за цялото извършване на покупки и кара клиентите да мислят по-благоприятно за съответния супермаркет.

9. Психологическото ценообразуване – 0,99

Отбелязването на артикул с цена, завършваща на 99 стотинки, 49 стотинки и така нататък, може да накара клиентите автоматизирано да закръгляват надолу. Ако сложите цена на един артикул 1,99 лв. вместо 2,00 лв., теорията е, че купувачите ще свържат стоката по-скоро с един лев, в сравнение с с два.

10. Обемно извършване на покупки

Можете да си мислите, че спестявате много, като пазарувате доста едновременно. Дори и да е по този начин, пазаруването в по-големи размери значи, че ще потребите повече от естественото – тъкмо това, което супермаркетите се надяват да извършите.

11. Музика

Музиката е стратегически подбрана от магазина, с цел да сте по-релаксирани по време на престоя си. Твърде забързаният темп на музиката може да ви накара да пазарувате по-бързо и да си тръгнете от магазина допустимо по-скоро. Бавните мелодии могат да ви повлияят по този начин, че да се мотаете по-дълго.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР