Случвало ли ви се е да прочетете обява за работа,

...
Случвало ли ви се е да прочетете обява за работа,
Коментари Харесай

Нямате достатъчно опит или квалификация? Не е фатално

Случвало ли ви се е да прочетете публикация за работа, която съвършено разказва вашата фантазия? В този миг едно от първите неща, които си представяте, е изявлението за работа, на което отговаряте ослепително на въпросите на бъдещия ви шеф и безпроблемно печелите желаната позиция.  Тогава прочитате и последният ред от обявата и виждате, че се търсят претенденти с най-малко 5 години опит в съответната сфера на работа. Фантазията постепенно стартира да изчезва и съзнанието ви се завръща към действителността. Резюмето ви е готово за изпращане, само че курсора на мишката към този момент е над бутона анулира.

Чакайте! Сега не е моментът да се отказвате! Изпратете известието! Фактът, че нямате задоволително опит, не значи, че би трябвало да се предавате още преди да сте кандидатствали. При обявите за работа, както при всичко останало, няма някакви неприкосновени правила, които би трябвало да бъдат спазвани на 100%.

И по този начин един ден ставате от леглото и какво да видите, имате имейл от компанията, в която ви канят да се явите на изявление за работа. Но какво стана с тези 5 години опит? Вие не сте си ги набавили за 6 дни. Не се шашкайте! Както споделя Андрю Каравела от Sprout Social, фирмите по света са наясно с обстоятелството, че огромна част от претендентите за работа са преди малко приключил университет младежи, които не са имали времето да натрупат стабилен опит зад тила си.

Ако все пак сте получили покана за изявление, то това значи, че мениджърът, отговарящ за набирането на фрагменти, е видял нещо във вашата кандидатура, което е привлякло вниманието му, било то някакво неповторимо качество, умеене или подготвеност, с която разполагате, или интереса към работата и високото равнище на мотивираност, които сте показали в написаното от вас писмо.

След като към този момент сте си обезпечили изявлението, какво би трябвало да извършите, с цел да спечелите позицията, за която нямате задоволително опит и не сте изцяло дипломиран?

Представете уменията си в друга светлина

В дните преди изявлението прегледайте деликатно обявата за работа и идентифицирайте всяко умеене или подготовка, които тя изисква. Както знаем, най-вероятно ви липсват няколко от тях, само че това не е проблем.

След това, направете лист с уменията, с които разполагате. Може би сте натрупали някакви знания и качества в предишна работа. Може би имате персонални ползи, които са свързани с позицията, за която кандидатствате. Запишете ги на лист.

Сещате ли се накъде вървим? Дори и да нямате нито едно от уменията, разказани в обявата за работа, най-вероятно в живота си сте натрупали някакви качества и знания, които могат да бъдат приспособени към потребностите на позицията, за която кандидатствате, и да бъдат изброени по време на изявлението за работа. Така че, в случай че да вземем за пример ви зададат въпроса: „ Имате ли опит с работата в безредна среда “, вие да имате подготвен отговор, въпреки че последната ви работа е била на в подслон за животни. Може да свържете по някакъв метод опита си със животните, като да вземем за пример кажете, че всеки ден сте разхождали по 5-6 кучета едновременно, без да ст имали някакъв проблем с близките и произшествия с други животни. Стига отговорът ви да е откровен и в реалност да показва умения, които работодателя търси, той е добър.

Придобийте уменията, които ви липсват

Разбира се, казаното дотук не значи, че ще спечелите мечтаната позицията единствено с препратки към сходни на търсените умения, без да отговаряте на нито един от съответните критерии, разказани в обявата за работа. Макар че може да имате единствено няколко дни за подготовка (а от време на време и по-малко), не подценявайте опциите за професионално развиване. Кандидатствате за работа, която изисква базови знания в областта на програмирането? Има стотици онлайн курсове и уроци, които могат да ви срещнат с основите на програмирането, като доста от тях са даже безвъзмездни. Същото важи за говоренето пред аудитория, потреблението на обществени мрежи и доста други модерни умения, които през днешния ден постоянно може да видите в обявите за работа.

С помощта на интернет можете сами да продължите професионалното си развиване и да съкратите дистанцията сред вашите умения и тези, които се търсят от евентуалния ви шеф. Не, няма да научите JavaScript за три дни (освен в случай че не сте вундаркинд), само че може да придобиете добра визия за огромна част от терминологията и за това какво тъкмо се чака от вас. Комбинирайте това с демонстриране на подготвеност за по-нататъшно развиване и може да убедите интервюиращия, че си заслужава да поеме риск с вас.

Мак Гелбър  за Monster.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР