Случвало ли се е да заплатите скъп продукт и да

...
Случвало ли се е да заплатите скъп продукт и да
Коментари Харесай

Експерти: Това може да ви спести много пари! Избягвайте да плащате в кеш, банковите трансфери и плащайте само с карта за по-крупни суми

Случвало ли се е да заплатите безценен артикул и да не бъде доставен? Всъщност подобен беше случая на доста консуматори, които бяха заплатили на комерсиално сдружение суми от порядък на няколко хиляди до десетки хиляди левове за закупуване на уреди

Нека да концентрираме вниманието си върху метода, по който можем да се защитим при сходни обстановки, поучават от " Активни консуматори ".

Оспорване на транзакция. Какво съставлява? 

Оспорване на транзакция, осъществена с дебитна или кредитна карта, е очакван механизъм за отбрана на държателя на картата, когато е поръчана стока, само че не е доставена. Това е опция на потребителя в тринадесет /13/ месечен срок да сезира банката издател на картата и да оспори съответното заплащане към търговеца. Оспорване на транзакцията може да бъде осъществено и при:

-липса на познание и съгласие на картодържателя (кражба/изгубване/присвояване на данни)

-дублирано плащане при същия търговец за същата стока/услуга;

-при надтаксуване за сума над посочената, за която сте се съгласили;

-различна валута от валутата, за която сте разрешили плащането;

-кредитно заплащане, само че не е постъпила сума по сметката Ви;

-неполучена декларирана сума при изтегляне на пари от банкомат;

-заплатена сума за стока/услуга, която се оказва дефектна/неотговаряща на описанието и върната от Вас на търговеца (в този случай, ще би трябвало да пазите всички документи доказващи това);

Как се случва оспорването?

Най-добре е да посетите клон на Вашата банка, с цел да оспорите транзакцията. Някои банки оферират онлайн оборване на транзакцията, само че огромна част изискват това да се случи на място посредством подаване на декларация/жалба за оборване на транзакция. Обичайна процедура е към жалбата да се изисква от потребителя да попълни въпросник, на който е нужно да се отговори детайлно за проблема и да се посочат транзакциите, които желаете да оспорите. Предварително се подгответе с самообладание и съберете всички документи и кореспонденции, които имате с търговеца, тъй като ще ви бъдат изискани. 

 

Избягвайте кешовото разплащане, банковите прехвърляния и плащайте единствено с карта за по-крупни суми за артикули и услуги. Това може да ви спести доста пари!

 Подобни случаи са показателни, че ние като консуматори би трябвало да подхождаме рационално към всяка обстановка, която визира възнаграждение на стока и/или услуга. Ние сме длъжни да поставим старания и да употребяваме всички вероятни начини, с цел да. Дори и правото да бъде на наша страна, ние можем да понесем вреди за хиляди левове и следващи дейности може да не възпроизведат резултат, тъй като търговецът даже да бъде наказан може да не има средствата, с цел да заплати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР