Случва се да си имаме любим ресторант, а когато намерим

...
Случва се да си имаме любим ресторант, а когато намерим
Коментари Харесай

Защо се връщаме в същия ресторант, въпреки лошото обслужване

Случва се да си имаме обичан ресторант, а когато намерим подобен, в който личният състав към този момент ни поздравява по име или постоянно сядаме на " нашата " маса, значи, че доста ни харесва и не е чудно, че се връщаме още веднъж и още веднъж.

Но какво да кажем за тези, които не оферират изключително качествени услуги? Където ни бъркат поръчките и сервитьорите не са от най-любезните хора. Защо продължаваме да се връщаме там?

Според Василис Далакас, професор по маркетинг в Калифорнийския университет San Marc, всичко се дължи на феномен, наименуван " планирана неточност ".

 Снимка 351378

Говорейки пред уеб страницата Munchies, Далакас изяснява, че процесът на приемане на нашата храна е обособен от качеството на самата храна . Дори услугата да е неприятна, тя сама по себе си не е задоволителна, с цел да възпре клиентите да се върнат, в случай че храната е приемлива.

Друг специалист се съгласява с Далакас, като прибавя, че позитивният опит - било то добра храна или услуга, има наклонност да надделее над негативното прекарване .

" Опитът, който надвишава упованията ни, води до увеличение на допамина ", споделя Мат Джонсън, професор по логика на психиката в Hult International Business School. А съгласно професора допаминът усилва нашето предпочитание да повторим този опит .

 Снимка 351383

Така че, даже ресторантът да предлага извънредно обслужване, в случай че храната е вкусна, евентуално ще продължим да се връщаме там.

Друга доктрина, препоръчана от Крис Оливола, помощник по маркетинг в университет Carnegie Mellon, допуска, че клиентите постоянно посещават същото място от боязън да не тестват нещо ново, което да ги разочарова още повече.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР