Случилото се със Silicon Valley Bank (SVB) е явление, което

...
Случилото се със Silicon Valley Bank (SVB) е явление, което
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Случаят Silicon Valley Bank е различен от събитията през 2008 г.

" Случилото се със Silicon Valley Bank (SVB) е събитие, което би трябвало да е добре прогнозируемо. Когато прекалено много от активите ти са вложени в американски държавни скъпи бумаги с ниска закрепена рента, а имаме повишаване на настоящите лихви, то цената на тези облигации спада към дадения миг. Този риск не е бил следен и не са взети ограничения за буфери и спомагателен капитал ", сподели пред Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

И уточни, че облигациите в салдото на SVB костват под номинала, само че въпреки всичко имат стойност, по тази причина естеството на рецесията е друго спрямо банкрута на " Лемън Брадърс " (през 2008 година банката афишира най-големия фалит във финансовата история на Съединени американски щати, отприщвайки международна финансова криза):

" До 2008 година имахме струпване на вложения на финансовия бранш в активи, чиято стойност стигна нула. Сега повишението на настоящите лихви се отразява в спад на цената на една облигация с закрепена рента, само че не и в такава степен. Друго е естеството на рецесията, само че това е сериозен проблем ".

" Има две тълкования на разнообразни наблюдаващи, анализатори и вложители. Едната е, че това ще изплаши Федералния запас и ЕЦБ и те ще понижат темпото, с което подвигат лихвите. Другата версия е, че с оповестения от ЕЦБ механизъм за отбрана на трансмисионния механизъм и с новия инструмент, който Федералният запас разгласи, има механизъм за опазване на длъжниците и на финансовия бранш от бъдещи промени в лихвите, което ще разреши на централните банки да продължат да водят парична политика, без са се преценяват с банките. В момента паричната политика би трябвало да е ориентирана по този начин, че да смачка инфлацията. Но в случай че намесите аргумента, че това може да заплаши банковата система, тогава би трябвало да вършиме баланс сред двете ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР