Случилото се с Мая Бей в Тайланд е пример за

...
Случилото се с Мая Бей в Тайланд е пример за
Коментари Харесай

Плажът от Плажът остава затворен

Случилото се с Мая Бей в Тайланд е образец за това по какъв начин една фантазия може да се трансформира в призрачен сън в границите на няколко години. Когато през 2000 година излиза филмът на Дани Бойл " Плажът ", всеки гледал го мечтае за райското кътче, на което се озовава героят на Леонардо ди Каприо. 18 години по-късно към 200 лодки и 5 хиляди индивида се изсипват на въпросния плаж всеки ден.
 Снимка 423094

Това принуждава тайландските управляващи да вземат ограничения. Те в действителност са получавали сигнали за заплахата от туристическия напор години преди този момент от еколози, само че са пренебрегвали предизвестия поради облагите, които плажът на остров Фи Фи Лей осъществя - 400 милиона бата (малко повече от 12.5 милиона щатски долара) на година.
 Carcharhinus melanopterus

Carcharhinus melanopterus

Така предишния юни Мая Бей беше затворен за визити от туристи до юни 2019 година, само че преди дни стана ясно, че тайландските управляващи усилват интервала до 2021 година Това безспорно е добра вест освен за еколозите, само че и за типовете, които го населяват. Първи на неналичието на туристи се радват застрашените от изгубване тип сиви акули Carcharhinus melanopterus - сега в залива има към 60.
 Снимка 423093

Кораловите рифове също постепенно, само че непрекъснато стартират да се усилват. 1000 от тях са насадени, с цел да се възвърне популацията им залива. В рамките на 10 години в Тайланд кораловите рифове са намалели със 77 %.

Когато в миналото Мая Бей бъде подготвен още веднъж да посреща туристи, ще има наложени квоти за броя на лодките и хората, които идват на него за ден.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР