Случилото се на 24 септември е толкова сериозно, че трябва

...
Случилото се на 24 септември е толкова сериозно, че трябва
Коментари Харесай

Стано: Конфликтът в Банска ще има последствия, необходимо е пълно разследване

„ Случилото се на 24 септември е толкоз съществено, че би трябвало да бъде изцяло изяснено, тъй като ще има последици “, сподели представителят на Европейска комисия по външна политика и сигурност Петер Стано на днешната конференция в Брюксел. Според него Европейски Съюз чака от Сърбия освен цялостно, само че и абсолютно съдействие, заяви онлайн изданието " Коссев ".

„ Що се отнася до нашите упования от Сърбия, ние освен чакаме цялостно съдействие от Сърбия, само че и абсолютно съдействие от Сърбия. Има ли предпочитание, има и метод. Не можете да се криете зад формалности, като признание или непризнаване. Има задоволително способи да споделите информация, да намерите метод по какъв начин да си сътрудничите и да допринесете за цялостното следствие. “ - сподели Стано.

В същото време той повтори, че е належащо да се направи цялостно следствие на случилото се на 24 септември в село Банска, с цел да се види цялата картина – „ какво се случи, за какво се случи, кой взе участие в това, койо го е провел ". Въз основа на това, прибавя той, Европейски Съюз ще реши какво да прави, когато става въпрос за метода на Европейски Съюз към Белград, Прищина, разговора и района. В същото време той не разяснява детайлности от следствието.

Стано удостовери, че висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел се е срещнал в Гранада с косовския президент Вьоса Османи и сръбския президент Александър Вучич - след което е призовал Белград и Прищина да се върнат към разговора.

„ Мога да потвърдя, че висшият представител Йозеп Борел се срещна с косовския президент Османи и сръбския президент Вучич и неговото обръщение, само че в това време посланието на всички държави-членки и интернационалната общественост е – връщане към разговора. Това е единственият вероятен метод за решение на въпросите за нормализиране на връзките сред двете страни. Върнете се към разговора, това е ясно обръщение и към двете страни. Трябва да се върнеш на масата, другояче няма да решиш проблемите. “ - сподели Стано.

Запитан за изявлението на президента на Сърбия Александър Вучич, който на въпрос на публицист от Sky News за какво не екстрадира Радойчич в Прищина отговори с въпроса " Шегувате ли се или какво? ", Стано съобщи, че не разяснява " дали някой се майтапи или не, нито обособени изказвания, направени от разнообразни хора обществено ".

В същото време той не пожела да разяснява дали Европейски Съюз ще посредничи в следствието на случилото се в село Банска на 24 септември: „ Не желая да приказвам за процедури и диалози с сътрудниците ни. Изводът е, че Европейски Съюз чака да види резултатите от цялостно следствие и съдействието на всеки, който може да способства за абсолютно и цялостно съдействие, тъй че най-сетне да имаме цялостна картина какво се е случило и кой е виновен за случилото се в Северно от Косово на 24 септември. “ /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР