Случаят със задълженията на мюфтийството действително е по-особен, тъй като

...
Случаят със задълженията на мюфтийството действително е по-особен, тъй като
Коментари Харесай

Горанов: Случаят със задълженията на мюфтийството е по-особен

Случаят със отговорностите на мюфтийството фактически е по-особен, защото тук не приказваме за икономически или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Така финансовият министър Владислав Горанов аргументира пред медиите днешното решение на Народното събрание за еднократна прошка на задълженията на вероизповеданията.

Основната цел на закона, по този начин както ми е известно и след съвещанието на КСНС, беше оптимално и бързо да понижим значително вероятните въздействия на външни разследващи служби и други върху обособените вероизповедания, напомни той за какво законодателят е планувал дотации за вероизповеданията. Ако не се беше взело решението във типа, в който беше гласувано през днешния ден на първо четене, на процедура задачата на закона нямаше скоро да бъде изпълнена, уточни Горанов. Т.е през цялата 2019 година полагащата се на едно от вероизповеданията с най-големи задължения дотация е нямало да бъде задоволителна даже за покриването на тези отговорности. Те биха могли да бъдат покрити посредством продажба на религиозни парцели, само че това е извънредно сензитивна тематика, а и размерът на сумата е релативно дребен по отношение на 40-те милиарда лева доходи в бюджета, добави финансовият министър. Според него това не би трябвало да се одобри като държавна помощ.

Приходната администрация разполага с разбивки за задълженията на мюфтийството и те са свързани с осигуровки, налог върху приходите на физическите лица, декларирани от страна на записаните вероизповедания, има и корпоративен налог, обясни Владислав Горанов, само че отхвърли да уточни точния размер с претекста, че те, както и отговорностите на всички останали са еднообразно предпазени от закона, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР