Случаят е скандален. Участието на магистрати в групата около Мартин

...
Случаят е скандален. Участието на магистрати в групата около Мартин
Коментари Харесай

Атанаска Дишева за скандала Нотариуса: Нямаме представа докъде се простират пипалата на този октопод

Случаят е абсурден. Участието на магистрати в групата към Мартин Божанов - Нотариуса и Пепи Еврото основава съществени усложнения към разплитането на случая. Убедена съм, че има почтени и способени съдии, които могат да правораздават. Това съобщи членът на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева в предаването „ Още от деня ” по Българска национална телевизия.

Според нея би трябвало да се положат старания от всички органи и институции и да се изследват всички условия на всички равнища по случая „ Нотариуса ”.

„ Прокуратурата  е единственият орган в страната, които може да повдига обвинявания и да ги поддържа пред съда. Участието на представители на проверяващите органи в тази група е доста притеснително. Нямаме визия до каква степен се простират пипалата на този октопод. С всеки минал ден се разкриват нови условия и линии на въздействие. Не би трябвало да стопира публичният напън по този случай. Вярвам, че ще се стигне до край. Системата би трябвало да се разчисти. Ние като общество нямаме избор ”, безапелационна е Дишева.

„ Твърди се, че в създаването на ГДБОП има данни за закононарушения. Било е формирано досъдебно произвеждане, по което арбитър Цариградска е била разпитвана. Ние също имаме публични данни в Съдийската гилдия за такова дело за сходна сфера на въздействие. Имало е налични данни за напън. Поради някакви аргументи то се е бавило или не е било провеждано. Всички преписки, които са обсъждани имат имена на наблюдаващи прокурори и могат доста елементарно да бъдат открити ”, уточни членът на Висш съдебен съвет.

„ Имаме съществени терзания, че не би могла правосъдната система сама да се почисти. Очевидно са се получили някакви пробойни през годините ”, призна съдийката.

На въпрос дали би трябвало да се изискат още оставки след скандалните разкрития, Атанаска Дишева удостовери. „ Прокурорската гилдия към този момент изиска и одобри няколко оставки поради случая. Изключително рисково е на този стадий Висш съдебен съвет да подхваща ограничения против сътрудниците в листата. Преди това би трябвало да има дисциплинарно следствие. Получаването на този лист беше необичайно, както и разпространяването му. Това може да е форма да се прикрият други хора. Не би трябвало да считаме, че този лист е финален и меродавен ”, сподели още тя.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР