Случай на болен от хепатит Б и един заразен с

...
Случай на болен от хепатит Б и един заразен с
Коментари Харесай

Внимание! Врачани олепиха хепатит и паротит

Случай на болен от хепатит Б и един инфектиран с паротит са открили от районната здравна ревизия във Враца през миналата седмица. За интервала са открити и двама, разболели се от варицела и един от скарлатина, допълват от РЗИ.
Хепатит Б е заболяване, породено от вирус. Инфекцията е една от най-разпространените в света, като дружно с хепатит Ц са най-големият извършител на чернодробна цироза и рак.
Паротитът пък е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира със засягане на околоушните слюнчени жлези, умерено изразени токсични провали и доброкачествено протичане. По-рядко се нападат други жлезисти органи – полови жлези, панкреас, както и централната нервна система като се провокират съответните възпаления на органа. Източникът на болест е болен човек, а причинителят на болестта е вирус, който се предава по въздушно-капков път и по-рядко по контактно-битов. Заболяването е публикувано навсякъде и се демонстрира спорадично или под формата на епидемиологични гърмежи. Боледуват главно деца или лица в младежка възраст.
От здравната работа, разкриват още, че заболелите от остри респираторни болести за миналата седмица са 48 на 10 000 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР